Alles over PEC Zwolle - NAC

PEC Zwolle en NAC treffen elkaar weer eens in de Eredivisie. Wat speelt er rond dit duel in speelronde 9, dat om 16.45 uur wordt afgewerkt?

Voorbeschouwing PEC Zwolle - NAC (19 okt 2024)

PEC Zwolle en NAC Breda hebben in het seizoen 2022/2023 twee keer tegen elkaar gespeeld in de Eerste Divisie, waarbij PEC beide ontmoetingen won: thuis met 2-0 en uit met 0-2. Voor het eerst sinds het seizoen 2018/2019 staan de twee ploegen weer tegenover elkaar in de Eredivisie, toen de wedstrijden tweemaal in een 0-0 gelijkspel eindigden.

NAC heeft slechts één keer gewonnen in de laatste acht officiële duels tegen PEC (W1-G2-V5). Die overwinning kwam in de KNVB-beker, met een 2-1 zege op 19 januari 2022 in de achtste finale. De laatste keer dat NAC op bezoek bij PEC wist te winnen, was op 21 september 2005 in de tweede ronde van de KNVB-beker, met een 2-4 overwinning waarin Arne Slot twee keer scoorde. Sindsdien is NAC er niet in geslaagd om succes te boeken in Zwolle (W0-G2-V4).

In de Eredivisie dateert de laatste uitoverwinning van NAC bij PEC van 22 november 2003. Op die dag bezorgden Nourdin Boukhari en Henk Vos NAC een 0-2 overwinning. Sindsdien heeft NAC geen enkele keer meer gescoord in competitieverband tegen PEC Zwolle. Deze doelpuntloze reeks tegen PEC begon na een 4-1 nederlaag op 17 januari 2015, waarbij Adnane Tighadouini de laatste NAC-goal scoorde.

Opvallend genoeg heeft PEC tegen geen enkele andere club vaker de nul gehouden in opeenvolgende wedstrijden (6 keer) dan tegen NAC, sinds 2017. Als NAC opnieuw niet scoort in hun volgende duel, zal dit de eerste keer in hun clubgeschiedenis zijn dat ze zeven opeenvolgende wedstrijden niet scoren tegen een specifieke tegenstander.

(Tekst gaat verder onder de video)

PEC: opvallende weetjes rond PEC Zwolle - NAC (19 okt 2024)

PEC Zwolle heeft in zijn laatste vijf Eredivisie-duels slechts één keer verloren (W2-G2-V1), namelijk met 1-2 tegen AZ op 20 september. Dit komt na een moeizame competitiestart, waarbij de Zwollenaren hun eerste drie wedstrijden verloren. De recente thuisnederlagen van PEC waren tegen sterke tegenstanders zoals PSV, Ajax, FC Twente, Feyenoord en AZ.

Opvallend is dat PEC dit seizoen 8 doelpunten heeft gescoord, waarvan 6 betrokken waren bij een speler met de naam Dylan, ofwel als doelpuntenmaker of assistgever. PEC en Almere City zijn ook de enige clubs dit seizoen in de Eredivisie waarbij nog geen enkele strafschop werd toegekend in hun wedstrijden.

Younes Namli staat op het punt zijn 100e Eredivisie-wedstrijd voor PEC Zwolle te spelen. Hij heeft in zijn 99 wedstrijden tot nu toe 13 doelpunten gemaakt en kan de 21e speler worden die deze mijlpaal bereikt voor de club. Bovendien zou hij de 4e buitenlandse speler zijn die dit doet, na Thomas Lam, Ryan Thomas en Kenneth Paal. Paal heeft weliswaar de Surinaamse voetbalnationaliteit, maar werd geboren in Arnhem.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

NAC: opmerkelijkheden voor PEC Zwolle - NAC (19 okt 2024)

NAC heeft dit seizoen sterk gepresteerd in thuiswedstrijden met drie overwinningen in vier duels (W3-G0-V1), maar daartegenover staan vier nederlagen in uitwedstrijden. Samen met sc Heerenveen en RKC is NAC een van de drie ploegen in de Eredivisie die nog geen punt heeft behaald op vreemde bodem.

De club kan voor de tweede keer in zijn historie zijn eerste vijf uitduels van een seizoen verliezen, een scenario dat eerder gebeurde in het seizoen 1972/1973. Bovendien heeft NAC slechts één van zijn laatste 24 uitwedstrijden in de Eredivisie gewonnen (W1-G3-V20), die overwinning was op 3 april 2019 tegen Excelsior (1-2). De laatste zeven uitwedstrijden werden allemaal verloren.

Opvallend is dat vier van NAC's zes doelpunten dit seizoen uit stilstaande fases kwamen, inclusief de winnende goals tegen Ajax, Fortuna Sittard en NEC. Dominik Janosek is de meest invloedrijke speler met twee doelpunten en twee assists, waarmee hij bij meerdere treffers van NAC betrokken is geweest.

Daarnaast heeft NAC onder leiding van scheidsrechter Jeroen Manschot nog nooit gescoord in vier Eredivisie-duels (doelsaldo 0-8). Saná Fernandes is geschorst na zijn rode kaart tegen NEC, wat een extra uitdaging vormt voor NAC in hun volgende wedstrijd.

Teletekstpagina 818 en 819 (Actuele stand, uitslagen en ontstaan).

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers