Kieft kijkt met verbazing naar Memphis Depay: 'Vandaar dat vele balverlies'

Analist Wim Kieft is niet te spreken over het spel van Memphis Depay op het Europees kampioenschap voetbal. Hoewel de nummer tien van Oranje uit een strafschop de score opende tegen Oostenrijk en betrokken was bij de 2-0, was hij verder zeer ongelukkig in zijn acties. Zo zag ook Wim Kieft, die het 'allemaal veel te geforceerd' vond bij Depay.

Kieft kijkt met verbazing naar Memphis Depay: 'Vandaar dat vele balverlies'

Kritiek op Depay tijdens EK

Tegen Oostenrijk schoot Memphis Depay Oranje nog op een 1-0 voorsprong door een strafschop tegen het net te schieten. Echter krijgt de aanvaller toch een hoop kritiek over zich heen wegens zijn spel: "Je kan niet elke actie onderscheidend zijn. Af en toe moet je voor de gemakkelijke oplossing gaan, niet altijd voor de moeilijkste. Vandaar dat vele balverlies. Misschien is het vanuit zijn ambitie of vanwege zijn contractsituatie of iets anders; Depay moet veel meer zijn momenten kiezen", aldus Kieft in zijn column voor De Telegraaf.

Lukaku en Benzema

Kieft kijkt onder anderen naar spitsen als Romelu Lukaku en Karim Benzema: "Die houden het simpel, vertrouwen op hun voetbalintellect, stellen zich op als aanspeelpunt, gaan op zeker en wachten op dat ene ogenblik dat onherroepelijk komt en zijn dan beslissend." Wegens het feit dat zowel Depay als Weghorst graag in de bal komen, zijn ze allebei makkelijk te verdedigen volgens Kieft. Laatstgenoemde zou dan ook graag zien dat De Boer kiest voor Donyell Malen.

Volgens Kieft zou de combinatie Depay met Malen in de spits veel meer dreiging hebben: "Met hem erbij wordt het moeilijker voor verdedigers omdat je ze dwingt te kiezen. Je krijgt wat je ziet bij hem. Hij speelt naar zijn kwaliteit en werkt zich een slag in de rondte. Of dit genoeg is voor Oranje valt te betwijfelen. Alleen lukt het het elftal nauwelijks om Weghorst in scoringspositie te brengen in het strafschopgebied van de tegenstander. Terwijl daar juist zijn kracht ligt.”

De analist geeft als tip aan Depay dat hij zijn tijd moet nemen en minder risicovolle acties moet doen: "Want aan zijn kwaliteiten ligt het niet. Zie dat ene balletje dat hij geeft op Malen, die daarna zo op de keeper afgaat en breed legt op Dumfries voor de 2-0 tegen Oostenrijk. Met zulke acties moet Depay zich in het toernooi spelen en niet met allerlei kansloze acties, want dat gaat linksom of rechtsom toch ten koste van zijn vertrouwen", aldus de oud-international.