Davids en Gullit enthousiast over PSV-middenvelder

In het Ziggo-programma Rondo hebben Edgar Davids en Ruud Gullit het middenveld van Oranje besproken. Aan talent geen gebrek, want de keuze is reuze. De twee tafelheren bespreken een aantal opties, die niet altijd voor de hand liggen.

Zeer ter sprake over Schouten

Het Nederlands elftal heeft een breed scala aan middenvelders. De beste, Frenkie de Jong, is nog steeds geblesseerd. Hij gaat het WK waarschijnlijk wel redden. Dat geldt niet voor Marten de Roon. Daar baalt Davids wel van. “Hij zorgde voor de balans, en dat is heel belangrijk. Je hebt het natuurlijk altijd over balbezit, maar je moet de ballen natuurlijk ook afpakken. Het is wel belangrijk dat hij daar staat. Het is heel lastig dat hij er niet is.”

Wie moet hun dan vervangen? PSV-middenvelder Jerdy Schouten komt ter sprake. "Het hangt ervan af wat voor systeem je wil spelen", zegt Davids. "Het is een goede voetballer, hij heeft een héél goed seizoen gedraaid, dus die kun je erbij hebben, maar ik zie heel veel mogelijkheden op het middenveld."

Ook Gullit is fan: “Hij heeft het vermogen om de goede beslissingen te nemen. Hij ziet het spelletje en hij wil naar voren toe. En dat is toch wel heel erg belangrijk voor een speler op die positie. Hij kan echt heel goed voetballen.”

Of toch iemand anders?

In zowel de 4-3-3 als de 5-3-2 systemen is een goede verdedigende middenvelder belangrijk, vindt Davids. Gullit komt als reactie op Davids met een andere naam. Namelijk die van Feyenoorder Quinten Timber. Als reactie daarop komt Davids, die op het WK 2022 nog assistent was, met twee verdedigers. “Weet je wie het ook zou kunnen? De Ligt, die heeft daar ook een keer gespeeld. En Geertruida heeft daar ook gespeeld."

EK 2024

Bekijk hier de andere opties voor Ronald Koeman voor het EK in Duitsland. 

Feyenoord-doelman vertrekt