De vijf mooiste uitzeges van Feyenoord tegen Ajax

Het is inmiddels al even geleden dat Feyenoord een overwinning pakte in de Johan Cruijff ArenA. In 2005 wonnen de Rotterdammers voor het laatst in Amsterdam. Zondag staan de twee rivalen weer tegenover elkaar in de ArenA. Een mooi moment om eens te kijken naar de vijf mooiste overwinningen van Feyenoord op Ajax in Amsterdam.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

28 augustus 2005

Het laatste duel dat Feyenoord won in de ArenA. Tijdens speelronde 3 stonden beide ploegen tegenover elkaar in de competitie. Feyenoord begon de wedstrijd bovenaan met zes punten uit twee wedstrijden, waar Ajax vier punten pakte in twee duels. De Rotterdammers begonnen de wedstrijd met onder anderen Dirk Kuyt, Salamon Kalou en André Bahia. Bij de Ajacieden stonden Wesley Sneijder, Nigel de Jong en Ryan Babel in de basis.

Kalou maakte al snel 0-1 voor Feyenoord in de zestiende minuut, na een assist van Kuyt. Vlak na rust was deze combinatie K2 weer raak, Kalou was deze keer de aangever bij de 0-2 van Kuyt. Twintig minuten voor tijd leek Ajax terug te komen in de wedstrijd door een rode kaart van Ferne Snoyl, maar bleef het uiteindelijk bij één goal van Angelos Charisteas. Later in het seizoen pakte Feyenoord ook in de Kuip drie punten tegen Ajax, door met 3-2 te winnen.

13 mei 2001

Tijdens de voorlaatste speelronde van het seizoen 2000/2001 stonden de rivalen tegenover elkaar in de ArenA. Ajax moest de wedstrijd winnen om te zorgen dat het in de race bleven voor de derde plek. Na zeven minuten lag de bal al in het netje aan de Amsterdamse zijde. David Connolly maakte de 0-1 voor de Rotterdammers, maar nog geen tien minuten later maakte Shota Arveladze twee doelpunten om de voorsprong te pakken voor Ajax. In een tijdspanne van tien minuten keerde Feyenoord weer de wedstrijd om. Door goals van Leonardo, Connolly en de vijftiende dat seizoen van John Dahl Tomasson stonden de Rotterdammers in de 73e minuut met 2-4 voor. Vlak voor tijd maakte Arveladze zijn hattrick, maar nam Feyenoord de drie punten mee naar huis en was de tweede plek verzilverd.

8 augustus 1999

In 1998/1999 kroonde Feyenoord zich tot kampioen, waardoor de Rotterdammers de strijd aangingen met Ajax om de Johan Cruijff Schaal dat in hetzelfde seizoen de beker won. Het was een spannend duel, nadat Feyenoord met 2-0 voor kwam na vijftien minuten, maar Ajax in de 51e minuut  de gelijkmaker maakte. Middenvelder Patrick Paauwe maakte uiteindelijk de 3-2 voor Feyenoord waardoor de prijs meeging naar Rotterdam.

17 mei 1987

Tijdens het seizoen 1986/1987 nam Ajax het in eigen huis op tegen Feyenoord tijdens speelronde 31. De Amsterdammers maakten voor het duel nog kans op het kampioenschap, maar die droom viel al snel in duigen. René Hofman scoorde na zeven minuten al de 0-1 voor Feyenoord. In de 55e minuut hielp Ajax-middenvelder Aron Winter de Amsterdammers niet bepaald door de bal achter zijn eigen keeper te schieten. Marco van Basten bracht de spanning via een penalty nog een beetje terug, maar twee minuten later, in de 82e minuut, zorgde Mario Been weer voor een verschil van twee doelpunten. Feyenoord won de wedstrijd en Ajax eindigde dat seizoen op een tweede plek met zes punten achter PSV.

27 mei 1971

Een heuse kampioenswedstrijd in 1970/1971. Feyenoord en Ajax stonden in het Olympisch Stadion tegenover elkaar tijdens speelronde 33, het puntenverschil was drie. Feyenoord begon de wedstrijd aan kop en moest minimaal gelijkspelen om bovenaan te blijven. Ajax begon de wedstrijd met onder anderen Sjaak Swart, Johan Neeskens en Johan Cruijff. Bij Feyenoord stonden Willem van Hanegem, Wim Jansen en Coen Moulijn in de basis. In de elfde minuut maakte Cruijff via een kopbal de 1-0 voor Ajax. Pas in de 53e minuut had Feyenoord een antwoord, Ove Kindvall maakte de 1-1, waarna niet veel later Dick Schneider de 1-2 erin schoot. Diezelfde Schneider zorgde in de 84e minuut voor de overwinning door de 1-3 te maken.