In beeld: De meest bijzondere finales van de play-offs (nacompetitie)

De play-offs om promotie/degradatie gaan van start en dat betekent een spannende strijd om een plek in de Eredivisie. De afgelopen jaren stonden garant voor spektakelstukken in de finales. Dit zijn de meest bijzondere finales van de play-offs om promotie/degradatie.

Wanneer en waarom werd de play-offs (nacompetitie) ingevoerd in Nederland?

Op initiatief van Ab Wit (voorzitter van FC Wageningen) werd in 1972 de nacompetitie geïntroduceerd in de Eerste Divisie. Dit bracht extra spanning in de competitie, aangezien clubs gedurende het hele seizoen iets hadden om voor te strijden, met de kans om een periodetitel te winnen.

Hoe werkt de periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie?

Elke periode wordt een team bekroond als periodekampioen. Het periodekampioenschap wordt toegekend aan het team dat gedurende de tien (voor periode 1 en 4) of negen (voor periode 2 en 3) wedstrijden van die periode de meeste punten behaalt. In het geval van een gelijk aantal punten tussen meerdere teams, wordt het doelsaldo als eerste criterium gebruikt. Als het doelsaldo ook gelijk is, wordt gekeken naar het aantal gescoorde doelpunten. Als dit nog steeds geen beslissing oplevert, wordt een beslissingswedstrijd op neutraal terrein gespeeld.

Wat krijgt een winnaar van de periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie?

Het winnende team van de periode ontvangt het Bronzen Kampioensschild. Daarnaast krijgt de periodekampioen een ticket voor de play-offs om promotie naar de Eredivisie.

Zo verliepen de laatste 3 finales van de play-offs (nacompetitie)

2022/2023 Almere City - FC Emmen (Totaal: 4-1)

De eerste wedstrijd werd met 2-0 door Almere City gewonnen, waarna er ook in Emmen werd gewonnen: 1-2.

2021/2022 Excelsior - ADO Den Haag (Totaal: 5-5, W.N.S Excelsior)

Excelsior wist in eigen huis niet te winnen van ADO Den Haag (1-1), waarna er in Den Haag in een waar spektakelstuk na strafschoppen alsnog werd gewonnen.

2020/2021 NAC Breda - NEC Nijmegen 1-2

Onder leiding van Rogier Meijer promoveerde NEC in 2021 terug naar de Eredivisie. Dit dankzij een 1-2 zege op NAC Breda.

De 11 meest bijzondere finales van de play-offs (nacompetitie)

(Tekst gaat verder onder de video)

Virtueel speelschema play-offs promotie/degradatie

Op 2 juni zal er duidelijk zijn wie er aan de haal gaat met de eindzege in de play-offs. Bekijk hier het virtuele speelschema.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers