Spaanse internetsensatie die Ajax te kakken zetten na mislopen titel bij De Graafschap overleden

Juan Joya Borja is op 65-jarige leeftijd overleden. Wat dat met voetbal te maken heeft? Nou de Spaanse komiek is met zijn bulderende lach al jaren een internetsensatie. Ook onder voetbalfans.

De Graafschap - Ajax, goal Bryan Smeets

Oorspronkelijk werd Borja in 2002 geinterviewd over zijn periode als kok in een visrestaurant. Maar het deel waarin Borja tranen met tuiten lacht is ondertussen zovaak op alternatieve wijze ondertitelt.. In Nederland ging bijvoorbeeld het filmpje viraal waarin hij lacht om het verrassende mislopen van de landstitel door Ajax, dat op bezoek bij De Graafschap 1-1 gelijkspeelt. Bryan Smeets is de doelpuntenmaker en Borja komt niet meer bij van het lachen. 

Een Nederlandse voetbalfan maakte deze meme over een KNVB-official

Borja overleden

Borja zou volgens Spaanse media al sinds 2020 in het ziekenhuis hebben gelegen. Uiteindelijk overleed hij deze week na een lang ziekbed. 

Terug naar 8 mei 2016

Ajax kan kampioen worden op De Vijverberg, maar keerde zonder de kampioensschaal huiswaarts. De manschappen van Jan Vreman zorgden voor een grote stunt door een goal van Bryan Smeets. Zijn 1-1 - later de eindstand - zorgde ervoor dat Ajax op de laatste dag van de competitie de landstitel verspeelde. PSV werd zo landskampioen.