Of Lieke Martens een vriend heeft? Alles wat je moet weten over deze Oranjeleeuwin

Elisabeth Petronella Martens, beter bekend als Lieke Martens, is misschien wel de bekendste voetbalster van Nederland. Men kent haar vooral van haar acties in het Oranje shirt. Echter is er veel meer over haar te vertellen.

Sc Heerenveen

Lieke Martens begon op haar vijfde met voetballen bij RKVV Montagnards in Bergen, tevens haar geboorteplaats. Na verschillende jeugdteams te hebben doorlopen kreeg ze op haar achtste een uitnodiging voor een regionaal KNVB-elftal. Op aandringen van toenmalig bondscoach, Vera Pauw, stapte ze in datzelfde jaar over naar Olympia '18 te Boxmeer. In de zomer van 2009 maakte de pas zestienjarige Martens de overstap naar SC Heerenveen om te gaan spelen in de Eredivisie.

VVV-Venlo

Echter vertegenwoordigde ze maar een jaar de kleuren van Heerenveen, in 2010 vetrok ze namelijk naar VVV-Venlo. In haar provincie Limburg speelde ze twintig wedstrijden voor de club waarin ze negen keer wist te scoren. Martens bleek een ware clubhopper, want weer na een jaar transfereerde ze naar Standard Fémina de Liège in België. Bij haar debuut voor de club was Martens tweemaal trefzeker in het met 4-1 gewonnen duel tegen FC Twente in de BeNe Supercup. In januari 2012 verkaste de Limburgse alweer naar haar vierde profclub, FCR 2001 Duisburg. Echter wist de Duitse club de transfer niet op tijd te realiseren waardoor Martens pas vanaf de zomer voor de club kon en mocht spelen.

De kleine Lieke Martens in het shirt van haar eerste club RKVV Montagnards

Eerste wedstrijd van de dames van VVV-Venlo in de Eredivisie, mét Lieke Martens (2010)

Debuut in Nederlands elftal

Op 22 augustus 2011 maakte de buitenspeelster haar debuut in het grote Oranje. Martens speelde de gehele wedstrijd tegen China (1-1). In het jaar 2015 werd ze bovendien door bondscoach Roger Reijners opgenomen in de WK-selectie. Martens toonde in de openingswedstrijd meteen haar klasse door te scoren tegen Nieuw-Zeeland. Het doelpunt betekende overigens ook het eerste doelpunt van een Nederlands dameselftal op een WK.

Goals, goals, goals

Video van het doelpunt op het WK tegen Nieuw-Zeeland

Successen als Oranje Leeuwin, EK een WK

In eigen land speelde de Oranje leeuwinnen het Europees kampioenschap met als belangrijkste speelster Lieke Martens. Laatstgenoemde werd mede door drie doelpunten en een assist in zes wedstrijden verkozen tot beste speelster van het toernooi. Mede door deze statistieken wist Oranje het EK te winnen.

Het jaar 2017 bleek een top jaar voor de aanvalster. Zoals gezegd won ze met haar team het EK en werd ze uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. Maar daar bleef het niet bij. Martens werd door respectievelijk de UEFA en de FIFA uitgeroepen tot Europees voetbalster van het jaar én beste voetbalster van de wereld.

Ook twee jaar later op het WK, presteerde Lieke Martens en haar team uitstekend. De Oranje leeuwinnen kwamen zelfs in de finale, maar verloren met 2-0 van de grootmacht in het vrouwenvoetbal. Martens was dit toernooi goed voor twee doelpunten. 

Lieke Martens tijdens de huldiging in Nederland na de gewonnen EK-finale

FC Barcelona

Na het gewonnen EK tekende de speelster bij het grote FC Barcelona Femení. In haar eerste dertig wedstrijden wist Martens dertien keer het net te vinden voor de Catalanen. Mede door deze transfer groeide Martens uit tot een superster in het vrouwen voetbal. In de zomer van 2019 werd haar contract bovendien met twee jaar verlengd, waardoor ze tot medio 2022 verbonden bleef aan de Catalanen.

Actiefoto van dit seizoen bij de Spaanse grootmacht

Vriend Lieke Martens

Lieke Martens verbrak in 2017, na zeven jaar, haar relatie met haar jeugdliefde. Hoewel hij nog wel mee ging naar Barcelona, was het na een paar maanden voorbij: "Het lukt me, ik red me. Ik heb het niet zo snel moeilijk. Ik voel me een sterke vrouw," zei ze destijds tegenover De Volkskrant.

Benjamin van Leer vriend Lieke Martens

Drie maanden later bevestigde Martens dat ze een relatie had met doelman Benjamin van Leer. Laatstgenoemde speelde onder meer voor Jong PSV, Roda JC, Ajax en Sparta. Hoewel Martens momenteel in het buitenland woont hebben de twee wel een huis in Amsterdam. In dat desbetreffende huis namen de twee een video op voor MTV.