Hoe wordt je scheidsrechter in het Nederlands betaald voetbal?

Om scheidsrechter te worden in het betaald voetbal begin je als amateur en doorloop je verschillende stappen waarbij je steeds hogerop komt. Voetbalflitsen brengt een overzicht van het traject dat doorlopen moet worden.

In Nederland kunnen scheidsrechters in het betaald voetbal wedstrijden fluiten van clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. De KNVB heeft een traject het leven in geroepen om nieuwe arbiters klaar te stomen, om de nieuwe Danny Makkelie of Bas Nijhuis te worden.

Stap 1: Van verenigingsscheidsrechter naar KNVB-scheidsrechter

Scheidsrechters beginnen meestal als scheidsrechter bij hun eigen vereniging. Na het behalen van het zogeheten 'verenigingsscheidsrechtersdiploma' of het oude BOS-diploma (behaald tussen 2012-2014) is de mogelijkheid om verder te groeien aanwezig.

Daarna kan men zich inschrijven voor de Scheidsrechteropleiding III (SOIII) bij de KNVB. Deze opleiding stelt scheidsrechters in staat om wedstrijden op districtsniveau te fluiten, zoals in de hoofdklasse O13 of de tweede divisie bij senioren. Tijdens de opleiding staat men direct op het veld, zodat de theorie meteen in de praktijk kan worden gebracht. Daarnaast is het noodzakelijk om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen.

Stap 2: Naar een hoger niveau in het amateurvoetbal

Wanneer er ervaring is opgedaan als KNVB-scheidsrechter, kan men zich verder ontwikkelen. De Scheidsrechteropleiding II (SOII) is bedoeld voor scheidsrechters die willen fluiten op een hoger niveau, zoals de 2e klasse bij senioren of de 1e divisie O15 bij de jeugd. De KNVB nodigt geschikte kandidaten uit voor deze opleiding, waarbij een belangrijk toelatingscriterium is dat men minimaal een 7 haalt op de spelregeltoets.

Stap 3: Doorstroom naar de top van het amateurvoetbal

Voor scheidsrechters met ambities om nog verder te komen, is de Scheidsrechteropleiding I (SOI) bedoeld. Deze opleiding richt zich op scheidsrechters die willen doorgroeien naar de hoogste klassen in het amateurvoetbal. In deze opleiding wordt er meer aandacht besteed aan leiderschap en het managen van wedstrijden. Ook is de conditie van groot belang op dit niveau. De KNVB selecteert kandidaten voor deze opleiding.

Na het voltooien van deze opleidingen kun je wedstrijden op het hoogste amateurniveau fluiten. Wie zich daar onderscheidt, kan uiteindelijk worden uitgenodigd om in het betaald voetbal te fluiten. Dit vraagt naast ervaring ook de juiste fysieke en mentale capaciteiten, zo schrijft de KNVB.

Wat verdienen scheidsrechters in de Eredivisie?

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers