Bas Nijhuis: alles over deze kleurrijke scheidsrechter in 10 vragen

Bas Nijhuis is misschien wel de bekendste en meest besproken Nederlandse scheidsrechter. Naast zijn werk als leidsman verschijnt Nijhuis vaak bij televisieprogramma's en is hij niet vies van een beetje aandacht in de media. Ook op zijn sociale kanalen laat hij veel van zich zien en horen. 10 onthullende vragen leren alles wat je moet weten over Bas Nijhuis.

Dit wil je weten over het privéleven van Bas Nijhuis

Bas Nijhuis is veelbesproken en deelt als één van de weinige scheidsrechters een kijkje uit zijn leven. Dit is wat je moet weten over zijn privéleven.

1. Waar is Bas Nijhuis geboren?

Hendrikus Sebastiaan Hermanus Nijhuis werd op 12 januari 1977 geboren in Enschede.

2. Hoe oud is Bas Nijhuis? 

Bas Nijhuis is 47 jaar oud.

3. Wat is de afkomst van Bas Nijhuis? 

Bas Nijhuis werd geboren in Nederland en groeide op in Enschede. Hij beschikt over de Nederlandse nationaliteit.

4. Heeft Bas Nijhuis boers of zussen? 

Het is niet bekend of Bas Nijhuis broers en/of zussen heeft. Bij Veronica Inside nam de scheidsrechter ooit eens twee 'zussen' mee, wat voor de nodige hilariteit zorgde.

(Tekst gaat verder onder de video) 

5. Heeft Bas Nijhuis een vrouw?

Bas Nijhuis deed in 2021 een huwelijksaanzoek aan zijn vriendin Chantal Koebrugge. Of het huwelijk heeft plaatsgevonden, is niet bekend. Het duo is naar alle waarschijnlijkheid in stilte getrouwd.

Dit is de loopbaan van Bas Nijhuis

Van het staken van Ajax - AZ, tot een debuut in de Champions League en een verbod op het fluiten van internationale wedstrijden, Bas Nijhuis heeft heel wat meegemaakt in zijn loopbaan. Dit is wat je moet weten.

6. Hoe verliep de scheidsrechters-carrière van Bas Nijhuis?

Bas Nijhuis maakte zijn debuut als professioneel voetbalscheidsrechter op 12 maart 2005 tijdens de Eredivisie-wedstrijd tussen sc Heerenveen en RKC Waalwijk, waar hij één gele kaart uitdeelde. Sindsdien fluit hij regelmatig wedstrijden in het Nederlandse profvoetbal, met uitzondering van FC Twente vanwege zijn woonplaats. In het seizoen 2011-2012 kwam Nijhuis in het middelpunt van de aandacht te staan tijdens een bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ, toen hij AZ-doelman Esteban Alvarado met rood van het veld stuurde na een incident met een veldbetreder. Dit leidde tot veel ophef, een gestaakt duel, en een herhaling van de wedstrijd door de KNVB.

(Tekst gaat verder onder de video) 

In de loop der jaren groeide Bas Nijhuis uit tot een van de meest besproken scheidsrechters van Nederland. De Tukker staat bekend om zijn voorkeur om het spel zoveel mogelijk door te laten gaan, wat ertoe leidt dat hij bepaalde overtredingen bewust laat passeren. Hierdoor is hij zowel geliefd als controversieel binnen de voetbalwereld.

7. Waarom fluit Bas Nijhuis niet internationaal?

Bas Nijhuis maakte al snel de stap naar het internationale voetbal. Hij floot wedstrijden in de Champions League en bij interlands, maar in 2017 werd hij uit de elitegroep van scheidsrechters gezet door de UEFA. In november 2021 gaf Nijhuis in Veronica Inside aan dat hij in 2022 niet langer actief zou zijn op internationaal niveau. Volgens Nijhuis speelde zijn optredens op TV een rol in deze beslissing. UEFA-scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti bevestigde dat het de beleidslijn van de UEFA is om scheidsrechters uit de media te houden.

8. Heeft Bas Nijhuis een loopbaan naast het voetbal?

Naast scheidsrechter is Bas Nijhuis actief als ondernemer. Zo is hij actief als spreker in het bedrijfsleven en kun je hem boeken als presentator of dagvoorzitter. Daarnaast is hij ambassadeur voor de Roparun en is hij bestuurslid van een kinderboerderij.

9. Voetbalt Bas Nijhuis bij een club?

Bas Nijhuis voetbalde als pupil bij twee verschillende amateurclubs in Enschede; RKSV VOGIDO en De Tubanters 1897.

10. Is Bas Nijhuis actief op sociale media?

Bas Nijhuis is actief op sociale media. Veelal op zijn Instagrampagina. Op deze pagina plaatst Nijhuis doorgaans veel video's vanuit zijn thuisbasis.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers