Bas Nijhuis pakt Henderson hard aan; alle incidenten op een rij

Bas Nijhuis was te gast in een ESPN-item van verslaggevers Milan en Fresia. De leidsman uit de Eredivisie vertelt een aantal hilarische anekdotes over aanvaringen met de aanvoerders van Feyenoord en Ajax. Dit zijn de meest memorabele incidenten rondom scheidsrechters in Nederland!

Bas Nijhuis vertelt over discussie met Orkun Kökçü

In het kampioensjaar van Feyenoord hadden de Rotterdammers het lastig tegen SC Cambuur. In plaats van alle energie te steken in het spel, richtte aanvoerder Orkun Kökçü zich op scheidsrechter Nijhuis. "Op een gegeven moment zeg ik dan: Kökçü doe eens rustig, man. Heb je trouwens Chateau Meiland nog gezien? Ik heb zo gelachen."

Een reactie liet echter niet lang op zich wachten, zo blijkt. "Hij zei: Chateau Meiland? Rot op, man. Daarna kwamen ze 0-2 voor, kwam hij bij een hoekschop naar me toe. Kijk je echt Chateau Meiland?, vroeg hij. Dan zijn ze uit die emotie en dan praten ze gewoon weer normaal", aldus de lachende Tukker. 

Leidsman Nijhuis clasht met Ajax-speler Jordan Henderson

Ook Jordan Henderson maakte al vrij snel kennis met de communicatiewijze van de Nederlander. Naast zijn stijl van leiden staat hij ook bekend om vrij duidelijke teksten tegen gefrustreerde spelers. "Het was de eerste wedstrijd dat hij aanvoerder was. Die moest zich natuurlijk bewijzen en was heel fanatiek aan het wijzen en schelden en tieren dat ik ergens voor moest fluiten", herinnert Nijhuis zich bij ESPN. De scheidsrechter was er al gauw klaar mee en beet terug naar Henderson. "Hallo, heb je nou in Engeland gespeeld, of niet? Of heb je daar alleen op de bank gezeten? In Engeland fluiten ze nog meer. Kom op man, voetballen!"

In een item van Roddelpraat werden hij en collega Danny Makkelie hard aangepakt.

Auto Joey Kooij bekogeld met bier

Joey Kooij kreeg aan het einde van voetbalseizoen 2022-2023 de leiding over een duel tussen NAC Breda en FC Emmen in de play-offs om promotie/degradatie. De Emmenaren zegevierden met 2-1 in het Rat Verlegh Stadion en de thuissupporters hadden de leidsman na afloop als doelwit aangemerkt. Volgens De Telegraaf werd zijn terugreis opgeschrikt door 'angstige momenten' en werd zijn auto ondergegooid met blikjes bier. Hij zou vervolgens uitgestapt zijn om verbaal in actie te komen, maar koos al snel eieren voor zijn geld en scheurde weg.

Eric Braamhaar juicht na treffer van Ajax tegen PSV

Het is wellicht één van de mees opmerkelijke momenten uit de historie. Scheidsrechter Eric Braamhaar kreeg de leiding over de topper tussen PSV en Ajax in het Philips Stadion. De bezoekers uit Amsterdam kwamen via een schot van Kenneth Perez op het scorebord en bij de herhaling was duidelijk te zien dat de leidsman van dienst een juichende beweging maakte. Na afloop beweerde hij dat zijn reactie te maken had met het op juiste wijze gebruiken van de voordeelregel.