Overzicht: de meest memorabele wedstrijden in de nacompetitie

FC Emmen en Almere City strijden zondagavond in de finale van de play-offs om promotie/degradatie om het felbegeerde ticket voor de Eredivisie. Lukt het FC Emmen om de 2-0 achterstand uit de heenwedstrijd weg te poetsen? Om alvast in de stemming te komen heeft Voetbalflitsen de meest memorabele duels in de nacompetitie voor je op een rijtje gezet.

Sparta Rotterdam - Excelsior (2010)

In 2010 ging de finale van de play-offs tussen stadsgenoten Sparta Rotterdam en Excelsior. Het heenduel op Woudestein was in 0-0 geëindigd en ook in de return stond na negentig minuten nog de brilstand op het bord. De wedstrijd op Het Kasteel kende echter een bizarre apotheose. Vlak voor tijd kreeg Excelsior een penalty na een overtreding van doelman Cor Varkevisser op Guyon Fernandez, die zelf ook achter de bal ging staan. Als hij zou scoren, was promotie naar de Eredivisie een feit voor de Kralingers. Fernandez schoot echter huizenhoog over. Niet veel later, in de tweede minuut van de blessuretijd, kwam Sparta Rotterdam op voorsprong via Rydell Poepon. Zodoende leek de club uit Spangen zich te handhaven. 'Leek', want in de 94ste minuut kwamen de bezoekers alsnog op gelijke hoogte, nota bene via schlemiel Fernandez. Daardoor promoveerde Excelsior op uitdoelpunten naar de Eredivisie en daalde Sparta Rotterdam af naar de toenmalige Jupiler League.

Documentaire 'De Laatste 5 Minuten' (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Roda JC Kerkrade - Sparta Rotterdam (2013)

Drie jaar later stuitte Roda JC Kerkrade, de nummer zestien van dat Eredivisie-seizoen, in de finale van de nacompetitie op Sparta Rotterdam, dat de play-offs als nummer drie van de Jupiler League inging. Na het doelpuntloze gelijkspel in het heenduel op Het Kasteel lag alles nog open voor de return in het Parkstad Limburg Stadion. Sparta begon uitstekend aan de finalewedstrijd en kwam na 25 minuten spelen op voorsprong via Mario Bilate. Zodoende moest Roda JC twee keer scoren om zich te handhaven in de Eredivisie. Een kwartier voor tijd kreeg de thuisploeg op een interessante plek een vrije trap te nemen. Mark-Jan Fledderus ging achter de bal staan en schoot raak: 1-1. In de blessuretijd ontvingen de Limburgers opnieuw een vrije trap, op nagenoeg dezelfde positie. Fledderus legde wederom aan en schoot raak, waardoor Roda JC tóch in de Eredivisie bleef.

Samenvatting Roda JC - Sparta Rotterdam (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

SC Cambuur - FC Dordrecht (2018)

In de eerste ronde van de nacompetitie in het seizoen 2017/2018 kruisten nummer acht SC Cambuur en nummer dertien FC Dordrecht de degens. Van spanning was lange tijd geen sprake, gezien de 1-4 overwinning van SC Cambuur in het heenduel. In de terugwedstrijd in Leeuwarden kwam de thuisploeg na een half uur spelen op voorsprong via Issa Kallon en dus ging SC Cambuur in een zetel op weg naar de halve finale. In de tweede helft veranderde het spelbeeld volledig. In een tijdsbestek van 25 minuten kwam FC Dordrecht vier (!) keer tot scoren, waardoor het over twee wedstrijden weer helemaal in evenwicht was. Na een verlenging zonder goals moesten er strafschoppen genomen worden om een winnaar aan te wijzen. De Schapekoppen namen de pingels beter (3-5) en zorgden daarmee voor 'het wonder van Leeuwarden'. In de daaropvolgende ronde sneuvelde FC Dordrecht nipt tegen Eredivisionist Sparta Rotterdam: 3-4 over twee wedstrijden.

Highlights SC Cambuur - FC Dordrecht (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Sparta Rotterdam - FC Emmen (2018)

20 mei 2018 is een datum die men in Emmen en omstreken nooit meer zal vergeten. Op die dag promoveerde FC Emmen voor het eerst in de clubhistorie naar de Eredivisie. In de finale van de play-offs stuitte de ploeg van Dick Lukkien op een Eredivisie-ploeg: Sparta Rotterdam. De heenwedstrijd op De Oude Meerdijk eindigde in 0-0 en dus ging FC Emmen de return met een prima uitgangspositie tegemoet. In de return was Sparta sterker in de openingsfase en na iets minder dan een half uur kwam de thuisploeg ook op voorsprong dankzij Stijn Spierings. Emmen ging echter niet bij de pakken neerzitten en kwam al vrij snel op gelijke hoogte via Michael Chacon. Na rust leek de thuisploeg een strafschop te krijgen, maar ondanks inmenging van de VAR bleef scheidsrechter Dennis Higler achter zijn standpunt staan en gaf géén penalty. Een paar minuten later schoot cultheld Anco Jansen FC Emmen op heerlijke wijze op voorsprong. Even daarna maakte Alexander Bannink er zelfs 1-3 van. Zo was het sprookje van FC Emmen werkelijkheid geworden: Eredivisie-voetbal.

Samenvatting Sparta Rotterdam - FC Emmen (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk (2019)

De play-offfinale tussen Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk in 2019: misschien wel één van de meest spectaculaire wedstrijden ooit in de nacompetitie. Het heenduel in Waalwijk eindigde in 0-0, waardoor de return in Deventer nog vol spanning zat. RKC Waalwijk kende een droomstart in De Adelaarshorst. De ploeg van Fred Grim kwam al in de dertiende minuut op voorsprong door een benutte strafschop van Emil Hansson. In minuut 38 verdubbelde Spierings de Brabantse voorsprong. Op slag van rust ontving Go Ahead Eagles een penalty, die benut werd door Jeroen Veldmate: 2-1. Aan het begin van de tweede helft kwam de thuisploeg langszij via Richard van der Venne. Een paar minuten later schoof Istvan Bakx zelfs de 3-2 binnen. Go Ahead Eagles drong aan en leek de voorsprong uit te breiden, maar het was RKC Waalwijk dat tot scoren kwam. Hans Mulder tikte van dichtbij raak en bracht de Brabanders door de uitdoelpuntenregel weer op matchpoint. Toen Pieter Langedijk - nota bene ex-speler van RKC Waalwijk - vlak voor tijd de 4-3 had binnengeknald, leek het pleit beslecht. Maar niets bleek minder waar. In de 'dying seconds' zorgde Spierings voor de 4-4 en schoot RKC Waalwijk daarmee naar de Eredivisie. Een minuut later kregen de Waalwijkers nog een strafschop, die benut werd: 4-5. Een krankzinnig eindstrijd in de nacompetitie.

Documentaire 'Het Mirakel van Deventer' (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

ADO Den Haag - Excelsior (2022)

De meest recente finale van de play-offs, tussen ADO Den Haag en Excelsior, groeide ook uit tot een waar spektakelstuk. Na de 1-1 in het heenduel in Rotterdam was de return in Den Haag nog buitengewoon spannend. Na iets minder dan een half uur spelen kende scheidsrechter Danny Makkelie - na inmenging van de VAR - een strafschop toe aan Excelsior. Thijs Dallinga ging achter de bal staan, maar faalde hopeloos. Niet veel later werd de wedstrijd stilgelegd, omdat de grensrechter door de supporters van ADO Den Haag werd bekogeld door onder meer een flesje Jägermeister. Na een pauze van tien minuten kon het duel worden hervat. Die onderbreking deed ADO Den Haag goed, want de ploeg van Giovanni Franken kwam vrij snel tot scoren via Thomas Verheydt en Felipe Pires. Zo gingen de Hagenezen met een goed gevoel richting de kleedkamers. Na rust schoot ADO Den Haag uit de startblokken. Na een één-tweetje tussen Sem Steijn en Ricardo Kishna tikte eerstgenoemde de bal uiterst bekwaam binnen: 3-0. Daarmee leek het einde oefening voor Excelsior. In de 78ste minuut bracht Marouan Azarkan het geloof nog enigszins terug met de 3-1. Vijf minuten later maakte Reuven Niemeijer de aansluitingstreffer, waardoor Excelsior nog maar één goal nodig had voor een verlenging. In de slotfase startte Excelsior een waar slotoffensief, met succes. Een voorzet van Azarkan werd uiteindelijk binnengekopt door Dallinga. De Rotterdammers dwongen zodoende een verlenging af. Door goals van Sacha Komljenovic en Redouan El Yaakoubi stond het na 120 minuten voetbal 4-4. Zodoende moesten strafschoppen een winnaar aanwijzen. Excelsior won die serie met 7-8 en keerde daarmee na drie jaar afwezigheid terug in de Eredivisie.