Dit is de scheidsrechter van Oranje tegen Oekraïne (EK-voetbal)

Het Nederlands elftal speelt zondagavond zijn openingswedstrijd op het EK tegen Oekraïne, onder leiding van scheidsrechter Felix Brych. De Duitser floot in het verleden al meerdere wedstrijden van Oranje én Ajax.

Veel ervaring

De 45-jarige Duitser is al sinds 2008 internationaal scheidsrechter. Zo was hij al actief op het WK van 2014 en 2018 en leidde hij al eerder twee wedstrijden op het EK in 2016. Bovendien floot hij een jaar later, in 2017, de Champions League-finale tussen Real Madrid en Juventus (4-1).

Floot Oranje al meerdere keren

De Duitse arbiter floot in september vorig jaar het meest recent een duel van Oranje. Dat was toendertijd in de Nations League tegen Italië (0-1). Net zoals zondag, was ook deze wedstrijd in de Johan Cruijff Arena.

De ervaren Brych had daarvoor al vier keer eerder de leiding over een wedstrijd van Oranje. De laatste keer was in 2015, Nederland speelde toen met 1-1 gelijk tegen Turkije. Overigens won Oranje de andere drie wedstrijden waarbij Brych de honneurs waarnam als arbiter. Echter waren dit wel drie oefenwedstrijden.

Ajax

Brych leidde afgelopen seizoen ook een wedstrijd van Ajax. In de Champions League namen de Amsterdammers het toen in eigenhuis op tegen Liverpool (0-1). Het seizoen daarvoor zag Brych de ploeg van Erik ten Hag een uitwedstrijd winnen bij het Franse Lille (0-2), eveneens in de Champions League. Ook tijdens de uitzege op Real Madrid in de Champions League (1-4) had Brych de leiding over de wedstrijd. Twee maanden later was hij ook de scheidsrechter in de verloren halve finale van Ajax tegen Tottenham Hotspur. De Amsterdammers verspeelden toen in blessuretijd een finale in de Champions League (2-3).

Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over ‘Nederland-Geogie’

Frank de Boer kiest voor Stekelenburg onder de lat op het EK

"Het kwam De Boer niet slecht uit dat Cillessen een besmetting opliep"

Oekraïne mag toch spelen in veelbesproken shirt: "Het is goedgekeurd"

Meevaller voor Oranje: De Ligt kan mogelijk toch starten tegen Oekraïne

Vermoedelijke opstelling van Nederland tegen Oekraïne

Van der Vaart kraakt opstelling Oranje: "Dan moet je het niet eens uitzenden."

Van Hanegem hekelt enthousiaste reactie: "Hij moet niet overdrijven in zijn gedrag"

'De Boer grijpt in en voert twee wijzigingen door voor duel met Oekraïne'

Cijfers voor het Nederlands elftal na duel met Georgië

Samenvatting: Nederland - Georgië 3-0