De Jong reflecteert op eigen gedrag in bekerfinale: "Het hoort bij voetbal, maar misschien ging het nu te ver"

Luuk de Jong won met PSV de bekerfinale van Ajax, maar na afloop ging het vooral over het gedrag van de twee Nederlandse topploegen. Er werden in deze editie de meeste kaarten uitgedeeld, de meeste tackles en ook aan opstootjes geen gebrek. De captain van de Eindhovenaren blikt terug op het beladen duel.

Vooral de eerste 45 minuten werden ontsierd door de opstootjes. "Ik had een beetje het gevoel dat Ajax na drie keer van ons te hebben verloren, er alles aan wilde doen het niet nog een keer zover te laten komen. Dat ze niks verweten kon worden en dat ze er werkelijk alles aan hadden gedaan om die beker te winnen. De belangen waren groot, het is een finale, er zit spanning op en dan komt er emotie bij kijken", laat hij optekenen door Voetbal International.

"Dat merkte je in het veld heel erg", maar ook zijn eigen gedrag is hem niet ontgaan. "Dan ben je niet helemaal jezelf, ga je op de grens spelen en soms eroverheen. Dat is ook menselijk, hoor. En het hoort ook bij voetbal, maar misschien ging het nu te ver", laat De Jong weten. Hij vindt echter wel dat er nuance aan te brengen is. "Soms krijgen we het verwijt dat er te weinig emotie of agressiviteit in het spel zit en kennelijk was het ditmaal te veel. We beseffen heel goed dat wij als spelers en voorbeeldfunctie hebben, maar aan de andere kant blijven we ook topsporters die willen winnen ten koste van veel. Daar moeten we met elkaar een goede balans in zien te vinden."

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers