'NRC onthult grensoverschrijdende appjes 'geilneef' Overmars, ook Ajax-speler in de fout'

Het NRC heeft elf vrouwen gesproken die te maken hebben gehad met het grensoverschrijdende gedrag van Marc Overmars. De inmiddels ex-directeur voetbalzaken van Ajax zou binnen de club al een tijdje bekend staan als 'een geilneef': "Zijn gedrag kon gedijen binnen de cultuur van de club. Er wordt al jaren gefluisterd over zijn omgang met vrouwen."

De krant doet ook een boekje open over hoe Overmars te werk ging: "Na een kleine opening – een ogenschijnlijk onschuldig antwoord – beet hij zich vast. Hij wilde horen wat ze deden, met wie ze waren, wat ze aan hadden. En hij vroeg om complimenten. De manier waarop hij contact legde, werd almaar dwingender. Hij deinsde er niet voor terug foto’s van zijn geslachtsdeel te sturen."

'Seksueel wangedrag'

De vrouwen hadden geen idee hoe te reageren: "Sommige wisten zich geen raad met zijn gedrag, hadden geen idee hoe ze moesten reageren op complimenten over hun uiterlijk of voorstellen om samen wat te drinken. Hij meldde dat hij het warm had. Of hij appte dat hij iets voelde opkomen. Uit de gesprekken rijst een beeld op van een cultuur waarin seksueel wangedrag kan gedijen."

'Ook Ajax-speler in de fout'

Het probleem zou op grotere schaal binnen Ajax spelen, want niet alleen Overmars zou zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De krant meldt namelijk dat een speler van Ajax ook in de fout ging. Hij zou een vrouw hebben gevraagd om met zijn tweeën een hokje op te zoeken. Sowieso wordt melding gemaakt van een 'haantjescultuur' binnen Ajax: "Over vrouwen worden stereotype grapjes gemaakt en ondergeschikte vrouwen worden veelvuldig op hun uiterlijk aangesproken. Degenen die een grens overgaan, worden niet gecorrigeerd. Tijdens een borrel zag een vrouw hoe een vrouwelijke collega stiekem gefotografeerd werd door een mannelijke collega, waarna het resultaat in groepsverband werd becommentarieerd."

Ook interessant