KNVB schrapt vervolg 'One Love'-actie en zorgt voor teleurstelling: "Gemiste kans"

De KNVB heeft besloten om de 'One Love'-actie, die gepland stond voor volgende maand, te schrappen. Volgens de nationale voetbalbond heeft dit onder meer de maken met het feit dat de nadruk te veel op andere zaken zou komen te liggen: "Bijvoorbeeld op wie de band wel of niet draagt", aldus de KNVB. Het COC Nederland, een LHBTQI+ belangenorganisatie, en de Roze Kameraden, supportersgroep van Feyenoord, vinden het besluit teleurstellend: "Onbegrijpelijk dat de KNVB toegeeft aan de onstane druk", luidt de verklaring van het COC Nederland tegenover persbureau ANP.

De Eredivisie stond, tijdens speelronde 10, in het teken van de 'One Love'-campagne, maar na de laatste wedstrijd (Ajax-Excelsior) ging het voornamelijk over Orkun Kökcü, die zijn aanvoerderschap afstond aan teamgenoot Gernot Trauner, en Redouan El Yaakoubi, die de 'One Love'-aanvoerdersband niet droeg. De KNVB is van mening dat wanneer er binnen zo'n korte tijd opnieuw gespeeld zou worden met een dergelijke aanvoerdersband, de nadruk te veel op andere zaken zou komen te liggen: "Terwijl een statement je juist aan het denken moet zetten", stelt de KNVB na berichtgeving van de NOS.

Onder meer het COC Nederland is teleurgesteld: "Wie kan er nou tegen respect zijn?", stelt de belangenorganisatie, die de voetbalbond zal gaan aanspreken en zal adviseren om 'de rug recht te houden'. De Roze Kameraden, supportersvereniging van Feyenoord, deelt de mening: "De bond zou 100% achter de campagne moeten blijven staan", aldus voorzitter Paul van Dorst, die het een raar signaal vindt dat de campagne aan de kant wordt gezet. Van Dorst stelt dat de discussie, waar de KNVB bang voor is, juist zorgt dat we verder komen. De Nederlandse voetbalbond geeft wel aan dat de campagne voorgezet wordt, onder meer op het WK waar onder andere Virgil van Dijk de 'One Love'-aanvoerdersband zal dragen bij Oranje.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers