Stichting tegen antisemitisme doet aangifte tegen voetbalfans wegens spreekkoren

Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël), een organisatie die zich inzet tegen antisemitisme en opkomt voor het recht op vrede en veiligheid van het Joodse volk, heeft aangifte gedaan tegen voetbalfans die zich afgelopen weekend antisemitisch hebben uitgelaten. Dat meldt de stichting op de eigen website.

Een groepje Feyenoordfans scandeerde zondag voorafgaand aan de Klassieker antisemitische teksten, waarop de politie ingreep en de supporters direct aanhield. Alle betrokkenen kregen vijfhonderd euro boete. Maar ook rond sc Heerenveen - AZ ging het mis. Aanhangers van AZ en Cambuur (de rivaal van Heerenveen) gingen de straten op en zongen het inmiddels beruchte lied met de tekst "Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best." Leedvermaak over de 6-2 nederlaag van Ajax in Rotterdam zou de reden zijn van het zingen van deze teksten. Een supporter deelde video's hiervan op social media en kreeg vervolgens weinig afkeurende reacties, schrijft het CIDI. Dat was volgens de organisatie een teken dat antisemitisme nog te veel wordt geaccepteerd in het voetbal.

AZ pakt probleem aan

Het CIDI heeft naar eigen zeggen contact gehad met een communicatiemedewerker bij AZ. "Dit is totaal niet goed te praten en te triest voor woorden", liet deze persoon de stichting weten. AZ is zich volgens het CIDI bewust van het probleem en zet zich in tegen dit soort spreekkoren. De medewerker van de Alkmaarders stelt dat er vanuit de club contact is met de Anne Frank Stichting en de Joodse gemeenschap en dat supporters elkaar aanspreken op antisemitische leuzen of kreten, aldus het CIDI op de eigen website.

Het CIDI juicht deze aanpak toe, maar vindt dat de daders van afgelopen weekend zeker aangepakt moeten worden. Het Openbaar Ministerie dient de personen die de uitingen gedaan hebben op te sporen en te vervolgen, aldus de stichting.

De politie Rotterdam hield de personen die zich antisemitisch uitlieten direct aan:

Feyenoord-doelman vertrekt