Rel rondom Duits international: ‘Ik ga die gayshit niet signeren’

De Duitse spits Kevin Behrens, momenteel uitkomend voor VfL Wolfsburg, is recent het middelpunt geworden van een controverse nadat hij weigerde een shirt met regenboogkleuren te signeren. Zijn vermeende uitspraak "Ik ga die gayshit niet signeren," zorgde voor opschudding in de Duitse media. Hoewel Behrens inmiddels zijn excuses heeft aangeboden, blijft de kwestie het gesprek van de dag in Duitsland, waar fans geschokt reageren op zijn uitspraken.

Wat is er precies gebeurd?

Aan het einde van september werd Behrens door VfL Wolfsburg gevraagd deel te nemen aan een signeersessie, waarbij hij samen met enkele medespelers diverse clubartikelen zou signeren. Tijdens deze sessie kreeg Behrens een speciale editie van het wedstrijdshirt aangereikt, met daarop het Wolfsburg-logo en de sponsoropdrukken in regenboogkleuren. Dit ontwerp symboliseert de steun voor diversiteit en inclusiviteit binnen de sport.

Behrens zou echter hebben geweigerd om het shirt te signeren, waarna hij de controversiële opmerking maakte. Zijn weigering leidde tot verontwaardiging onder de medewerkers die aanwezig waren, en zij maakten vervolgens melding bij de clubleiding. Hierna werd Behrens door sportief directeur Sebastian Schendzielorz ter verantwoording geroepen.

Reactie van Behrens en Wolfsburg

In een gesprek met Schendzielorz gaf Behrens - hij debuteerde in oktober 2023 voor het Duitse nationale elftal - aan dat hij geen negatieve gevoelens koestert jegens homoseksuelen. Tegenover BILD, die als eerste over de kwestie berichtte, verontschuldigde de spits zich voor zijn opmerkingen: "Mijn spontane uitspraken waren absoluut niet goed. Ik wil me daarvoor verontschuldigen. We hebben de kwestie intern besproken en daar wil ik het verder bij laten." Behrens’ reactie lijkt echter niet alle kritiek te hebben kunnen dempen.

VfL Wolfsburg kwam ook met een officieel statement waarin de club zich uitspreekt voor diversiteit en tolerantie. "VfL Wolfsburg is zich bewust van zijn maatschappelijke rol. De club en de werknemers staan voor diversiteit en tolerantie. Fundamentele waarden als respect, eerlijkheid en openheid zijn altijd verankerd geweest in de filosofie van de club," luidt het statement. Behrens bleef na dit incident wel gewoon deel uitmaken van de selectie, wat door sommigen als een lichte straf werd gezien.

Reacties van fans en de Duitse media

De uitlatingen van Behrens hebben in Duitsland tot veel verontwaardiging geleid. Zijn opmerkingen worden gezien als ongepast, vooral in een tijd waarin de Duitse voetballerij zich juist uitspreekt voor acceptatie en inclusiviteit. Fans reageerden geschokt en teleurgesteld op sociale media, en velen roepen op tot verdere maatregelen tegen de spits. Voor sommigen lijkt de verklaring van Behrens niet genoeg om de zaak te laten rusten.

In Nederland wilde Orkun Kökcu in zijn periode bij Feyenoord niet de regenboog band dragen vanwege religieuze overwegingen

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers