Dit is waarom Peter Bosz zo'n hekel aan Danny Makkelie heeft

De spanning tussen Peter Bosz, hoofdtrainer van PSV, en scheidsrechter Danny Makkelie is de laatste tijd weer hoog opgelopen. Na de wedstrijd PSV-Sparta uitte Bosz zijn frustratie over Makkelie, wat resulteerde in een publieke discussie. Marcel Brands, algemeen directeur van PSV, heeft inmiddels gereageerd op het incident. Hij wil de kwestie bespreken met Bosz, maar benadrukt ook dat het wat hem betreft een storm in een glas water is.

Oude wrok: De lange geschiedenis van Bosz en Makkelie

De moeizame relatie tussen Bosz en Danny Makkelie gaat al jaren terug. De eerste serieuze clash vond plaats in 2012, toen Bosz nog aan het roer stond bij Heracles Almelo. In die wedstrijd kregen twee van zijn spelers een rode kaart en werd hijzelf naar de tribune verwezen door Makkelie. Dit leidde tot beschuldigingen van Bosz, die stelde dat de scheidsrechter en zijn team zouden hebben gelogen in hun wedstrijdverslag.

Het bleef niet bij die ene confrontatie. In 2015, inmiddels coach bij Vitesse, botste Bosz opnieuw met Makkelie. Na een turbulente wedstrijd uitte Bosz zijn ongenoegen door Makkelie een "leugenaar" te noemen. Deze woorden lieten zien dat de verstandhouding tussen beiden inmiddels ernstig verstoord was. Sindsdien is de relatie tussen de twee eigenlijk nooit meer verbeterd.

Opnieuw conflict na PSV-Sparta

Tijdens de recente overwinning van PSV op Sparta Rotterdam was het weer raak. Na de wedstrijd liet Bosz weten dat hij Makkelie "altijd niks vindt." Het leidde tot een scherpe reactie van de scheidsrechter, die PSV aanspoorde om hun coach aan te spreken op zijn voorbeeldfunctie. Volgens Makkelie ligt de verantwoordelijkheid bij de clubs zelf om trainers aan te spreken wanneer hun gedrag over de schreef gaat. Voor hem is het nu klaar: een gesprek met Bosz ziet hij niet meer zitten.

Marcel Brands liet weten dat hij met Bosz zal praten over het voorval. Brands gaf ook aan dat hij de zorgen van Makkelie begrijpt, maar wil er niet te zwaar aan tillen. "Na de wedstrijd heb ik Danny Makkelie gesproken," vertelde hij aan ESPN. "Ik begrijp zijn standpunt. Dit soort uitlatingen passen niet bij de normen en waarden van PSV. Maar we moeten het ook niet groter maken dan het is."

Voorbeeldfunctie

Het incident plaats op een moment dat PSV net hun jaarcijfers presenteerde, die een mooie winst lieten zien na het kampioensjaar. Het incident met Bosz en Makkelie overschaduwde echter deels de bekendmaking van deze positieve financiële cijfers. Hoewel PSV hintte op aanstaande verkopen om de financiële positie verder te versterken, bleef de aandacht in de media vooral gericht op de uitlatingen van Bosz en de daaropvolgende reacties.

Brands benadrukt dat fouten maken menselijk is, ook voor coaches en scheidsrechters. "Iedereen maakt wel eens een opmerking waar je achteraf spijt van hebt," aldus Brands. "Laten we eerlijk zijn: Peter is een emotionele coach. Hij reageert vaak vanuit het hart. Maar dit hoort niet bij de manier waarop we ons willen profileren als club. Dat gaan we bespreken."

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers