De laatste vijf openingswedstrijden van het EK

Turkije en Italië zetten het EK vrijdag officieel in gang, met de openingswedstrijd in Stadio Olimpico. Hoe verliepen de laatste vijf openingsduels op het Europees kampioenschap?

Euro 2000

Het EK van 2000 vond plaats in België en Nederland. De openingswedstrijd ging tussen de Belgen en Zweden. De Rode Duivels wonnen in een kolkend Koning Boudewijnstadion met 2-1, mede dankzij een doelpunt van Émile Mpenza.

Hoewel België het EK organiseerde, eindigde het derde in de poulefase en bleef het - net als Zweden - met lege handen achter. Zweden finishte als nummer vier, terwijl Italië zich kroonde tot groepswinnaar. Turkije eindigde op een tweede plek in groep B.

Euro 2004

Vier jaar later organiseerde Portugal het Europees kampioenschap. De Portugezen namen het in de openingswedstrijd op tegen Griekenland, dat voor een stunt zorgde op zaterdag 12 juni 2004. De Grieken zegevierden met 2-1 in Estádio do Dragão. 

Portugal sloot de groepsfase af als nummer één en trof in de kwartfinale Engeland, dat het onderspit moest delven na strafschoppen. Nederland moest eraan geloven in de halve eindstrijd: 2-1.

Portugal stond in de finale opnieuw tegenover Griekenland. De ploeg van bondscoach Otto Rehhagel was het gastland opnieuw te slim af. Angelos Charisteas kroonde zich tot man van de wedstrijd, met zijn winnende treffer in de 57ste minuut. 

Highlights Griekenland - Portugal (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Euro 2008

Het EK van 2008 kende opnieuw twee gastlanden, ditmaal Zwitserland en Oostenrijk. De Zwitsers stonden in de openingswedstrijd tegenover Tsjechië in het St. Jakob-Park. Net als in 2004 ging het gastland ten onder: de Tsjechen wonnen met 0-1 via Václav Svěrkoš. 

Die nederlaag beloofde weinig goeds voor Zwitserland. Hoewel de formatie van bondscoach Jakob Kuhn Portugal versloeg in het tweede groepsduel, eindigde het stijf onderaan met drie punten.

Euro 2012

Oekraïne en Polen hadden de eer om het EK van 2012 te organiseren. Polen stuitte in de eerste wedstrijd van het Europees kampioenschap op Griekenland. De Grieken bleken opnieuw een lastige opponent voor het gastland. 

Robert Lewandowski schoot Polen weliswaar op voorsprong, maar Dimitrios Salpigidis bepaalde de eindstand op 1-1. Wojciech Szczęsny en Sokratis Papastathopoulos ontvingen in die wedstrijd een rode kaart.

Euro 2012 draaide voor Polen uit op een echec. De mannen van bondscoach Franciszek Smuda eindigden op een vierde plek in poule A en werden voor de vierde keer op rij uitgeschakeld in de eerste ronde van een eindtoernooi.

Euro 2016

Frankrijk, dat het EK van 2016 organiseerde, nam het in de openingswedstrijd op tegen Roemenië. Het duel leek af te stevenen op een 1-1 gelijkspel, totdat Dimitri Payet fantastisch raak schoot. De middenvelder van Olympique Marseille bracht het Stade de France in extase.

Doelpunt Dimitri Payet tegen Roemenië (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Die nipte overwinning bleek het startschot voor een succesvolle EK-campagne. Frankrijk, dat eerste eindigde in de groepsfase, rekende in de kwartfinale af met Ierland. De ploeg van Didier Deschamps won met 2-1. 

Frankrijk stuitte in de halve eindstrijd op Duitsland. Antoine Griezmann schoot Frankrijk met twee doelpunten hoogstpersoonlijk naar de finale: 2-0. Portugal bleek in de eindstrijd een maatje te groot. Éder zorgde in minuut 109 voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers