Vijf redenen waarom Oranje wereldkampioen gaat worden

Het Nederlands elftal kwalificeerde zich zaterdag na een 3-1 zege op Amerika voor de kwartfinale van het WK. Oranje kreeg in de poulefase felle kritiek na de mindere optredens tegen Senegal, Ecuador en Qatar, maar als de ploeg van Louis van Gaal nog drie keer wint, is het wel wereldkampioen. Zou het? Vijf redenen waarom het absoluut niet ondenkbaar is!

De bondscoach

Hoewel Oranje diverse sterren in de selectie heeft, is het aan Louis van Gaal om er een geheel van te maken. In het verleden bewees hij al dat te kunnen, want onder zijn leiding werd Oranje op het WK 2014 derde. 

Van de 62 wedstrijden onder leiding van de 71-jarige Van Gaal won Oranje er maar liefst 40. Achttien duels eindigden gelijk en slechts vier wedstrijden gingen verloren. Met 40 zeges is de bondscoach recordhouder. Hij is nu bezig aan een mooie reeks van negentien wedstrijden zonder nederlaag met enkele gelijke spelen. De ervaren coach verloor geen van zijn laatste elf wereldbekerwedstrijden met Oranje. Blijft hij dit WK ongeslagen? 

Pieken op juiste moment

Ook op het WK in Qatar is Memphis niet weg te denken uit de basis. Tegen VS wist hij zich weer te onderscheiden van de rest door scherpe acties en gevaar voor de goal. De spits maakte de eerste goal voor Oranje in de achtste finale.

Cody Gakpo speelt zichzelf in de belangstelling door betrokken te zijn bij doelpunten op het WK. Door positiewisselingen voorin, wordt hij in de spits en op het middenveld ingezet. Verder beschikt hij over een hard schot, waar hij gevaarlijk mee kan zijn. De PSV’er verkeert momenteel in een uitstekende vorm en geeft Oranje een extra impuls op weg naar de wereldtitel.

Nathan Aké speelt een goed wereldkampioenschap tot op heden. De verdediger is niet op fouten te betrappen en is voor de aanvallers een nachtmerrie om tegen te spelen. Het Nederlands elftal kan op hem rekenen, door zijn verdedigende kwaliteiten en zijn balgevoel. Met een traptechniek, waar menig verdediger jaloers op mag zijn, weet hij zijn teamgenoten te vinden. Mede hierdoor is hij sterkhouder van Oranje.

Wingbacks

Denzel Dumfries en Daley Blind zijn vaste waarden voor Oranje. De bondscoach is lyrisch over het duo. De verdedigers schitterden tegen Amerika en waren enorm belangrijk door hun aanwezigheid bij de goals. Dumfries, die graag voorin te vinden is, zorgt voor gevaar door zijn inzicht en passes. Daarnaast steekt hij fysiek ver boven de rest uit. De vleugelverdedigers staan hoog op het veld en bemoeien zich met de aanval.

Er wordt veel kritiek geleverd op Daley Blind. De Ajacied is niet meer de jongste, en dat is terug te zien in het spel. De verdediger moet het niet van zijn snelheid hebben, daar wordt hij regelmatig geklopt. In balbezit weet hij zijn steentje wél bij te dragen. Mede dankzij zijn passes wist Oranje van de VS te winnen.

Tactiek

Van Gaal kent een zakelijk toernooi. Zijn ploeg verliest niet, maar speelt geen mooi voetbal. De oefenmeester weet de tegenstanders goed te analyseren en daar een uitstekend strijdplan voor te bedenken. Zo maakt hij gebruik van verschillende tactieken. Van Gaal speelt met Memphis en Bergwijn in de spits, en Gakpo als aanvallende middenvelder. Ook beschikt de bondscoach over onder andere Wout Weghorst, die het verschil met kopballen kan maken. Oranje beschikt kortom over diverse mogelijkheden om tegen verschillende tegenstanders te voetballen.

Andries Noppert

De doelverdediger van het Nederlands elftal maakt een geweldige ontwikkeling door en kent een mooi toernooi. Er gingen namelijk slechts twee ballen langs de doelman. De Toren van Joure is de langste doelman van het WK, en stopt elke bal gemakkelijk. De Heerenveen-doelman geeft het elftal vertrouwen, en laat zien wat hij kan. Mocht Noppert deze vorm aanhouden, kan hij zich wederom gaan onderscheiden in een andere fase van het toernooi.

Feyenoord-doelman vertrekt