Buitenlandse media fileren Oranje: "Een gigantische ineenstorting"

Nederland ging zondag met 0-2 ten onder tegen Tsjechië in de achtste finales van het EK. De buitenlandse pers heeft geen goed woord over voor het optreden van het Nederlands elftal.

"Schaamrood op de wangen van Oranje. Terwijl de weg naar de finale open lag, sneuvelde het al bij de eerste echte horde", schrijft Sporza. "Nederlandse nachtmerrie. Ow ow ow, Oranje", reageert Het Belang van Limburg.

"Een zeer zwak Nederland ging na de rode kaart voor De Ligt volledig kopje-onder en mag na de 1/8ste finales al inpakken. Ze waren zo blij dat ze aan de 'juiste' tabelhelft zaten, dat ze tegen Tsjechië mochten, maar nu is het treurnis alom".

'Totale ineenstorting'

The Guardian vindt de overwinning van Tsjechië 'volledig terecht'. "Dit was geen totaalvoetbal, maar een totale ineenstorting. En het was niet een simpele val, maar een gigantische ineenstorting die je adembenemend kan noemen".

"Alsof je van dichtbij een auto ziet crashen in slow-motion. De Tsjechen wonnen volledig terecht. Ze hebben een team waar je verliefd op wordt", aldus The Guardian. "Een schokkende uitschakeling voor Nederland op het EK", kopt de BBC.

'Onvermoeibare tank'

L'Équipe zag drie dissonanten aan de kant van Oranje: Matthijs de Ligt en Donyell Malen ontvangen een 3 voor hun optreden, Georginio Wijnaldum krijgt een 4. "Waar was de onvermoeibare tank uit de eerste wedstrijden?", doelend op Wijnaldum.

"De nieuwe aanwinst van Paris Saint-Germain worstelde in fysiek opzicht en zijn invloed op de wedstrijd was beperkt, zowel in aanvallend opzicht als met balveroveringen", aldus de Franse sportkrant. 

'Top in Europa'

"Oei, De Ligt", kopt La Gazzetta dello Sport. "De waarheid is dat Nederland, net als Italië, te weinig weerstand heeft gekregen in de groepsfase. Maar in tegenstelling tot Italië heeft Nederland niet de kwaliteit en het karakter om aan de top te blijven in Europa".