Alles over Go Ahead Eagles - Heracles

Om 12.15 trappen Go Ahead Eagles en Heracles de zondag van speelronde 8 in de Eredivisie af. Wat speelt er rond de clubs in het Overijsselse onderonsje? Voetbalflitsen neemt het door!

Voorbeschouwing Go Ahead Eagles - Heracles (6 okt 2024)

De twee Overijsselse clubs, Go Ahead Eagles en Heracles Almelo, hebben elkaar 18 keer ontmoet in de Eredivisie. Heracles heeft een lichte voorsprong met 7 overwinningen, 6 gelijke spelen en 5 nederlagen.

Eerdere ontmoetingen Go Ahead Eagles en Heracles 

In het vorige seizoen boekte Go Ahead Eagles een overtuigende 4-0 thuisoverwinning op Heracles op 7 oktober 2023. Willum Thór Willumsson, Victor Edvardsen, Sylla Sow en Bas Kuipers scoorden in die wedstrijd.

Heracles nam revanche op 15 maart 2024 met een 2-0 zege op Go Ahead, waarbij Jizz Hornkamp zowel scoorde als een assist gaf.

Heracles kreeg echter in zijn laatste twee duels in De Adelaarshorst elk keer vier tegendoelpunten: 4-2 en 4-0 in de Eredivisie. Daarvoor boekte Heracles nog een 1-4 overwinning op 8 april 2017 in hetzelfde stadion.

(Tekst gaat verder onder de video)

Go Ahead Eagles: opvallende weetjes rond Go Ahead Eagles-Heracles (6 okt 2024)

Go Ahead Eagles kende een moeizame start van het seizoen, met drie nederlagen in de eerste vier Eredivisie-duels (W1-G0-V3), maar is sindsdien ongeslagen met twee overwinningen en één gelijkspel (W2-G1-V0). De ploeg heeft na zeven speelrondes dezelfde balans als vorig seizoen (W3-G1-V3), waarbij de achtste wedstrijd toen eindigde in een 4-0 thuisoverwinning op Heracles.

Go Ahead kan voor het eerst sinds november 2023 twee opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden winnen. Destijds versloegen de Eagles Vitesse (5-1) en RKC (0-1). De Eagles hebben echter hun laatste vier Eredivisie-duels tegen teams uit Overijssel niet weten te winnen (W0-G1-V3), sinds de 4-0 overwinning op Heracles in oktober 2023.

Go Ahead Eagles met de openingstreffer

Een opvallende statistiek is dat Go Ahead ongeslagen is in zijn laatste 29 Eredivisie-duels waarin ze als eerste scoorden (W23-G6-V0), sinds een 3-4 nederlaag tegen Feyenoord op 3 september 2022. Aan de andere kant heeft de ploeg geen van zijn laatste 22 wedstrijden gewonnen waarin ze de openingsgoal incasseerden, met uitzondering van een 3-2 zege op RKC op 19 april 2023.

Oliver Edvardsen

Oliver Edvardsen scoorde afgelopen speelronde zijn eerste doelpunt van het seizoen. Alleen Willum Thór Willumsson (15) scoorde deze eeuw minstens net zo vaak in de Eredivisie voor Go Ahead als Edvardsen (15). Sinds 1990 scoorden slechts Marco Heering (19) en Toine Rorije (18) meer dan 15 goals voor de club in de Eredivisie. Edvardsen en Willumsson delen de derde plek met Harry Decheiver, die ook 15 keer scoorde.

Opvallend is dat Go Ahead, samen met Almere City en NAC Breda, dit seizoen nog geen speler heeft met meerdere doelpunten. Spelers als Bobby Adekanye, Finn Stokkers, Jakob Breum, Victor Edvardsen, Enric Llansana en Oliver Edvardsen hebben allen één keer gescoord.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Heracles: opmerkelijkheden voor Go Ahead Eagles-Heracles (6 okt 2024)

Heracles Almelo verkeert momenteel in goede vorm, met overwinningen in zijn laatste twee Eredivisie-duels: 1-2 tegen NEC en 2-1 tegen sc Heerenveen. Voor deze zeges had Heracles slechts in drie van zijn voorgaande 18 Eredivisie-wedstrijden de volle buit weten te pakken (W3-G5-V10).

De ploeg kan voor het eerst sinds augustus-september 2019 drie opeenvolgende Eredivisie-duels winnen, een reeks die toen werd gerealiseerd onder leiding van Frank Wormuth.

Heracles op zondag

Heracles heeft echter moeite met wedstrijden op zondag, want de club won geen van zijn laatste 15 Eredivisie-duels op die dag (W0-G5-V10). De laatste keer dat Heracles op een zondag won, was met 0-5 tegen Almere City op 26 november 2023. Sindsdien werden hun overwinningen behaald op woensdag, vrijdag of zaterdag.

Daarnaast heeft Heracles moeite in uitwedstrijden tegen clubs uit Overijssel, waar het geen van de laatste negen duels won. De laatste uitoverwinning in de regio was een 2-3 zege bij FC Twente in september 2019.

Mario Engels

Mario Engels is momenteel de enige Heracles-speler met meerdere goals in dit Eredivisie-seizoen (2 doelpunten). Hij scoorde voor het eerst in opeenvolgende Eredivisie-duels en kan nu voor het eerst sinds 2019 drie competitieduels op rij scoren. Toen scoorde hij vier wedstrijden achter elkaar voor Roda JC in de Eerste Divisie.

Shiloh 't Zand

Shiloh 't Zand heeft dit seizoen nog niet gescoord, ondanks dat hij de speler is met de meeste schoten op doel zonder te scoren (7). Hij heeft ook nog geen assist geleverd in zijn zeven optredens.

Ernest Faber

Trainer Ernest Faber heeft een uitstekende staat van dienst tegen Go Ahead Eagles, aangezien hij als coach nog nooit heeft verloren van de Deventenaren in de Eredivisie (W6-G1-V0). Zijn enige puntverlies tegen GAE was in zijn eerste ontmoeting met hen in 2013, toen hij met FC Groningen met 3-3 gelijkspeelde. Faber boekte in zijn trainerscarrière slechts tegen Vitesse en Heracles (beide 6 zeges) evenveel overwinningen als tegen Go Ahead Eagles.

Teletekstpagina 818 en 819 (Actuele stand, uitslagen en ontstaan).

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers