Wéér stuit Van Gaal met Oranje op Argentinië; een terugblik op het duel in 2014

Louis van Gaal stuit in zijn weg naar de WK-titel wederom op Argentinië. Net als in 2014 moet zijn formatie langs Lionel Messi en de zijnen. Destijds viel de beslissing na ruim twee uur in het voordeel van Argentinië. Ruim acht jaar later staan de twee landen met een belangrijke rol in de geschiedenis van het WK opnieuw tegenover elkaar.

Hoewel het ruim 3.000 dagen geleden is dat Cüneyt Çakır in São Paulo floot voor het begin van Nederland - Argentinië, zijn er nog genoeg overeenkomsten te vinden met die woensdagavond in juli. De grootste gelijkenis is de man die ook vrijdagavond weer hoofdverantwoordelijk is voor de prestaties van het vaderland: Van Gaal.

Blind en Messi

Voor het oog van ruim zestigduizend toeschouwers, trad Oranje aan in een 5-3-2 formatie. Dat zal ook nu weer het geval zijn. Uit de selectie van toen zijn alleen Stefan de Vrij, Memphis Depay en Daley Blind nog over. Laatstgenoemde kan net als in 2014 rekenen op een basisplek tegen de Argentijnen. Depay weet ook dat hij aan de aftrap zal verschijnen, maar stond dat destijds niet. 

Ook in de Argentijnse basisopstelling zal één iemand staan die die halve finale meemaakte: Lionel Messi. Zijn ploeggenoten van toen zijn vrijwel allemaal gestopt, de rest is niet goed genoeg meer. In een 4-2-3-1 opstelling was hij destijds de nummer tien. Een positie die hij dit toernooi al drie bekleedde. Tegen Australië werd hij als valse negen opgesteld. Hoe dan ook, alles zal wederom om Leo draaien. 

'Vreselijk' voor miljoenen ogen

Nog nooit keken er in Nederland meer mensen naar een voetbalwedstrijd dan op die avond. Sterker, er is zelfs geen TV-programma geweest wat de kijkcijfers van het bewuste duel heeft weten te overtreffen. De 9,1 miljoen aanschouwers moesten het 120 minuten zonder doelpunt doen. De kijkers werden niet verwend.

'Het was halve finale-onwaardig. Het was niet om aan te gluren. Het was vreselijk', oordeelde René van der Gijp na afloop in VI Oranje. Een goede samenvatting van het duel dat na ruim twee uur slechts vijf schoten op doel noteerde. Drie serieuzen kansen, meer speelden de 22 basisspelers en het zestal invallers er niet bij elkaar

Wat wel gesteld kon worden, is dat het bij Oranje in de achterhoede wel goed stond. Hoe deden we het toen? Het zal een vraag zijn die hij ook aan Danny Blind en Frans Hoek gaat stellen. Die waren er die bewuste avond namelijk ook al bij. Wellicht bladert Van Gaal in op zijn hotelkamer in Doha ook nog eens terug in zijn notities. 

Samenvatting Nederland - Argentinië (09-07-2014)

Feyenoord-doelman vertrekt