Spelerspaspoort Aleksander Isak (profiel)

Profiel van Alexander Isak (21 september 1999, Solna); spits van Zweden.

Bij Zweden staat Alexander Isak in de punt van de aanval. De spits is een oude bekende, want hij speelde namelijk een seizoen in Nederland.

Als zesjarige jongen startte Isak aan zijn avontuur als profvoetballer. In 2005 sloot de spits zich aan binnen de jeugdopleiding van AIK in Zweden. De zoon van Eritrese ouders doorliep de gehele jeugdopleiding van AIK. Op 28 februari 2016 mocht Isak in een bekerwedstrijd zijn debuut maken in het eerste elftal van AIK, waarin hij gelijk scoorde. Niet veel later volgde op 7 april zijn debuut in de Allsvenskan. Ook bij zijn competitiedebuut wist Isak gelijk te scoren.

Isak als spits bij Willem II

AIK kon niet lang van Isak genieten. In de winter van 2017 maakte Isak de overstap naar Borussia Dortmund voor een bedrag van 8,6 miljoen euro. In zijn eerste twee jaar kwam Isak amper aan de bak bij Dortmund. Om ervaring op te doen vertrok Isak op huurbasis naar de Eredivisie om voor Willem II te voetballen. Het was slechts voor een half jaar, toch maakte Isak flinke indruk. In een met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Fortuna Sittard, maakte Isak een hattrick uit strafschoppen. Dit was de eerste keer ooit dat een speler dat deed in de Eredivisie. In zijn halfjaar bij Willem II was Isak goed voor veertien doelpunten en zeven assists in 18 wedstrijden.

Real Sociedad zag het wel zitten in Isak en maakte tien miljoen euro over naar Borussia Dortmund. Daar was hij in zijn eerste seizoen in Spanje goed voor zestien doelpunten in 45 wedstrijden. Met Sociedad won Isak dat seizoen de Spaanse beker. In het seizoen 2020/21 kreeg Isak het op zijn heupen in LaLiga. Daar zorgde hij in 34 wedstrijden voor zeventien doelpunten.

Jongste doelpuntenmaker ooit van Zweden

Met een leeftijd van 17 jaar en 113 dagen verbrak Isak op 12 januari 2017 het record van jongste doelpuntenmaker ooit in het Nationale Elftal van Zweden. In een met 6-0 gewonnen oefenwedstrijd met Slowakije zorgde Isak voor de 1-0. Vier dagen eerder maakte hij zijn debuut voor Zweden. In 2021 werd Isak opgenomen in de EK-selectie van Zweden voor het EK 2020.

Feyenoord-doelman vertrekt