Coëfficiëntenpolonaise op komst? Zege Arsenal goed voor Eredivisie!

Het Europese voetbal is iedere editie weer vol verrassingen, blunders en wereldgoals. Het aantal afgevaardigden per land in de UEFA Champions, Europa én Conference League heeft te maken met de ranglijst van het desbetreffende land op de coëfficiëntenlijst. Hoe hangt de vlag er op dit moment bij?

Hoe staat Nederland er nu voor op de UEFA Coëfficiëntenlijst?

Op dit moment ontvangt Nederland in totaal zes Europese startbewijzen. De kampioen van de Eredivisie en de nummer twee plaatsen zich direct voor de UEFA Champions League. Voor de nummer drie van de nationale competitie is een plek in de voorronde van het miljardenbal gereserveerd. De winnaar van de TOTO KNVB Beker plaatst zich voor de groepsfase van de UEFA Europa League en de nummer vier gaat naar de voorronde van dat Europese toernooi.

De winnaar van de play-offs plaatst zich voor de voorronde van de UEFA Conference League. Op het moment dat de winnaar van het jaarlijkse bekertoernooi ook tot de eerste vier in de Eredivisie behoort, wordt dat ticket doorgeschoven naar de nummer vijf van de ranglijst.

Hoe werkt de puntentelling op de coëfficiëntenranglijst?

De coëfficiëntenranglijst is in het leven geroepen door de UEFA en is eigenlijk een overzicht van de prestaties van ploegen per land. Het betreft resultaten die behaald zijn in Europese toernooien. Er wordt géén onderscheid gemaakt in de puntenverdeling op basis van de competitie waar je aan deelneemt, dus winnen in de UEFA Champions League levert niet meer punten op dan zegevieren in de UEFA Conference League.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Een overwinning levert twee punten op in de coëfficiëntenranglijst. Een remise levert, net als in de competitie, één punt op. Een nederlaag betekent vanzelfsprekend dat er geen punten bijgeschreven worden aan het saldo van Nederland. Het bij elkaar verzamelde aantal punten wordt verdeeld over alle deelnemers in het desbetreffende seizoen. Zij hoeven niet meer actief te zijn op Europees niveau. Op het moment dat er vijf Nederlandse ploegen deel hebben genomen aan één van de drie competities en PSV heeft bijvoorbeeld vijf punten bij elkaar gespeeld, wordt er één punt aan het saldo toegevoegd.

Bonuspunten behalen voor Nederland op de rangschikking

Het is echter ook mogelijk om buiten de wedstrijden het puntenaantal fors op te krikken. Daarbij is wél een verschil in het niveau van de competities en daarbij levert het miljardenbal vanzelfsprekend het meeste punten op. Plaatsing voor de UEFA Champions League is goed voor vier punten, overwintering betekent een optelsom van vijf extra punten. Vanaf de kwartfinale komt er per ronde één punt bij.

Voor Europa League-kwalificatie zijn geen extra punten te verdienen, maar daar worden bonussen gehangen aan de prestaties op donderdagavond. Mocht je groepswinnaar worden, ontvang je vier extra punten voor je land en de nummer twee krijgt 2 punten. Vanaf de achtste finale ontvang je één punt per ronde die je als club overleeft.

In de UEFA Conference League zijn de minste punten te verdienen voor je land. Ook hier geldt geen bonus voor plaatsing, maar als poulewinnaar ontvang je twee extra bonuspunten. Mocht je als achtervolger eindigen, ontvang je één punt. Pas vanaf de halve finale zijn weer punten te verdienen en dat gaat wederom met een aantal van één omhoog. 

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Winst van Arsenal is gunstig voor Nederlands voetbal

Arsenal neemt het dinsdagavond in de return op tegen FC Porto. De Portugezen zijn achtervolger op de ranglijst en azen op plek zes, die Nederland op dit moment bezit. Op het moment dat de koploper van de Premier League de 0-1 achterstand goed weet te maken voor eigen publiek, is de Eredivisie ook komend seizoen zeker van zes startbewijzen