Alle informatie over het Asito Stadion, thuishaven van Heracles Almelo

Een aantal verbouwingen, renovaties en naamswijzigingen verder, maar inmiddels is het Asito Stadion de thuisbasis van Heracles Almelo. De club, die vernoemd is naar de Griekse halfgod Herakles, is al decennialang een onderdeel van de Nederlandse voetbalcompetitie.

Grotendeels op het hoogste niveau, maar incidenteel zitten er ook seizoenen in de Keuken Kampioen tussen. Dat verandert echter niets aan het stadion. De thuishaven is inmiddels gegroeid naar een stadion met plek voor ruim 12.000 Heraclieden, maar hoe is dat gekomen en welke informatie moet je weten over dit stadion? 

Wat moet je weten bij een bezoek aan het Asito Stadion, het stadion van Heracles Almelo? 

Wat is het adres en telefoonnummer van het Asito Stadion?

Het Asito Stadion is gevestigd in Overijssel en te vinden aan het Van Riemsdijkplein 1, 7606 JA Almelo. Hier speelt Heracles Almelo de thuis- en bekerwedstrijden gedurende het seizoen. Het telefoonnummer is:
0546-817070.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

Het Asito Stadion opent 90 minuten voor aanvang van een competitie- of bekerduel de toegangspoorten van de thuisbasis voor de bezoekers. 

Wanneer is het Asito Stadion open als er geen wedstrijd is en kun je het dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

In het stadion is een fanshop en ook een museum, die buiten wedstrijddagen om ook toegankelijk is voor supporters en/of bezoekers. Op maandagen en zondagen blijven de deuren van de fanshop dicht, maar van dinsdag tot en met zaterdag kan je tussen 10:00 en 17:00 uur terecht voor een museumbezoek of rondje shoppen. Er zijn twee uitzonderingen. Op donderdag is de winkel tot 20:00 uur geopend en op wedstrijddagen twee uur vóór de aftrap en 30 minuten na het laatste fluitsignaal. 

Voor het Heracles Museum gelden andere openingstijden. Op maandag tot en met vrijdag kan je terecht tussen 10:00 en 17:00 uur, terwijl de deuren op zaterdag één uurtje langer geopend blijven. 

Hoe kun je het Asito Stadion bereiken?

Heracles Almelo verzoekt de eigen achterban regelmatig om te voet of per fiets richting het Asito Stadion af te reizen, maar vanzelfsprekend is het ook mogelijk om met je auto af te reizen. Er zijn verschillende parkeermogelijkheden rondom of in de buurt van het stadion voor een duel in de Eredivisie of TOTO KNVB Beker.

Waar kun je (gratis) parkeren bij het Asito Stadion?

Op P3 kan je als wedstrijdbezoeker op vertoon van je wedstrijdticket of seizoenkaart gratis parkeren. Tegen betaling is het mogelijk om op P2 te parkeren. Dat is op de woonboulevard van Almelo. De parkeerplaatsen P1, P ON en P4 zijn alleen voor parkeerkaarthouders en niet toegankelijk voor iedereen.

Wat is de plattegrond van het Asito Stadion en waar zit jij?

Bron: Heracles Almelo

De vakken MVA en MVB worden iedere thuiswedstrijd speciaal gereserveerd voor mindervaliden. De supporters van de bezoekende club nemen in het Asito Stadion plaats in de vakken GG en HH. De sfeer in Almelo wordt gemaakt door de fans achter het doel op de vakken P, Q en R. Ingang 5 is voor de mindervaliden.

Wat wist jij nog niet over het Asito Stadion?

Wanneer is het Asito Stadion gebouwd en wie ontwierp het?

De naam is inmiddels al drie keer gewijzigd, want voorheen droeg het stadion van Heracles de namen Polman Stadion en Erve Asito. Er werd altijd gespeeld aan de Bornsestraat, maar dat gebouw is inmiddels vakkundig afgebroken. In 1999 werd het huidige stadion geopend, nadat architect Hans van Dobbelsteen zijn plannen uitgevoerd zag worden en kwam er een thuisbasis met een capaciteit voor 6.900 voetballiefhebbers.

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan het Asito Stadion geweest of staan er gepland?

In 2005 werd die capaciteit verhoogd naar een totaal van 8.500. Daaronder vielen 400 plekken voor supporters van de tegenstander. In 2014 kwamen de gemeente en de club overeen om opnieuw een grondige renovatie te verrichten aan het stadion en zodoende groeide de capaciteit tot 12.080. DIt gebeurde onder leiding van architect Norbert Lienesch. Tegenstanders kunnen 500 supporters laten afreizen naar Almelo, er zijn 1.700 business-seats, 300 skybox-plekken en in totaal 9.580 reguliere plaatsen in het stadion. 

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van Heracles Almelo nog meer in het Asito Stadion plaats?

Buiten de wedstrijddagen om gebeurt er vrij weinig in het stadion, buiten het feit dat er binnen de stadionmuren hard gewerkt wordt door het personeel dat op de kantoren hard werkt aan de voorbereiding op een nieuwe wedstrijd of seizoen. Voor jonge supporters is het mogelijk om een kinderfeestje te laten organiseren in het Asito Stadion. 

​Bijzonderheden Asito Stadion

Heracles Almelo was één van de clubs met een kunstgrasveld tot het bittere eind. Zij werden namelijk verplicht om een grasmat aan te leggen en af te stappen van het kunstgras, dat na 21 jaar ruimte moest gaan maken voor een hybride grasmat. Daar hebben alle clubs voor gestemd.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers