Spelerspaspoort Kalvin Phillips (profiel)

Profiel: Kalvin Phillips (Leeds, 2 december 1995); middenvelder van Engeland.

Spelerspaspoort Kalvin Phillips (profiel)

Uit het niets stond Kalvin Phillips op het middenveld van Engeland. Maar wie is toch deze voetballer? Het begon allemaal op 2 december 1995 toen Phillips geboren werd in Leeds. Het voetbalavontuur van Phillips begon bij zijn lokale voetbalclub Wortley. Als 14-jarige jongen kwam hij terecht bij de jeugd van Leeds United.

Leeds United

Bij Leeds United werd Phillips de aanvoerder van het Onder 18-elftal. Phillips kende een stormachtige ontwikkeling binnen de jeugd van Leeds. In 2015 mocht Phillips voor het eerst ruiken aan de hoofdmacht van Leeds. De middenvelder mocht in januari mee naar een FA Cup-wedstrijd, maar moest op de bank blijven zitten.

Op 6 april volgde dan toch zijn debuut voor het eerste van Leeds. In een met 4-3 verloren wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers mocht hij de gehele wedstrijd als basisspeler meedoen. Vijf dagen later volgde zijn eerste doelpunt voor de club, tegen Cardiff. Phillips moest het daaropvolgende seizoen nog vaak vanaf de bank toekijken, waar hij in 2016/17 was uitgegroeid tot basisspeler.

Championship

In de seizoenen 2017/18, 2018/19 en 2019/20 moest Phillips nog genoegen nemen met speeltijd in de Championship. Uiteindelijk speelde de middenvelder 165 wedstrijden in de tweede competitie van Engeland, waarin hij goed was voor twaalf doelpunten en tien assists. In het seizoen 2019/20 promoveerde Leeds United naar de Premier League.

De opmars van Phillips zette door tot in de Premier League. Op 8 februari 2021 speelde Phillips zijn 200e wedstrijd voor Leeds. Pas in de laatste wedstrijd van het seizoen 2020/21 scoorde Phillips zijn eerste doelpunt in de Premier League.

International

Phillips kwam op de radar van bondscoach Gareth Southgate. Op 8 september 2020 maakte Phillips zijn debuut voor het Nationale Elftal van Engeland. In een Nations League-wedstrijd tegen Denemarken mocht hij als debutant in de basis beginnen. De middenvelder werd in juni 2021 opgenomen in de selectie van Engeland voor het EK 2020.