Van Loen ziet mogelijk probleem met Weghorst: 'Lange peer naar voren'

John van Loen, oud-spits van onder meer Ajax, heeft zijn twijfels over de speelstijl van zijn oude club en de mogelijke rol van Wout Weghorst als spits. Hoewel Weghorst bekend staat om zijn werklust en kracht, plaatst hij in gesprek met Voetbalflitsen kanttekeningen bij hoe Ajax hem het beste kan gebruiken.

Dat Ajax een nieuwe spits moet halen, weet John van Loen. Maar hij weet niet of Wout Weghorst de juiste man is. "Je leest dan overal dat hij heel belangrijk voor Ajax kan zijn. Dan moet je wel via de flanken spelen. Hij moet voorzetten krijgen, oorlog maken. Daarvoor staat Weghorst", zo geeft hij aan. Van Loen, die tussen 1991 en 1993 onder contract stond in Amsterdam, benadrukt dat Weghorst het beste functioneert in een systeem dat draait om voorzetten vanaf de zijkanten, waardoor hij zijn fysieke spel kan spelen in het strafschopgebied.

'Anti-Ajax-voetbal'

Toch ziet Van Loen, die ook de shirts van FC Utrecht en Feyenoord droeg, hierin een dilemma voor Ajax. "Ik wil een Ajax zien dat de combinaties maakt en via het middenveld de opbouw verzorgt. Dat is Ajax." Volgens hem ligt de kracht traditioneel in het snelle, combinatiespel door het midden, niet in lange ballen naar voren. "Nu krijg je een Ajax te zien met de lange peer naar voren", merkt hij kritisch op.

Van Loen, die een van de weinige spelers is die een directe transfer van Ajax naar Feyenoord maakte, is onder de indruk van Weghorst in Oranje. "Met alle respect voor hem, dit heeft hij door zijn wilskracht en doorzettingsvermogen bereikt. Petje af", zo klinkt het. De 7-voudig international benadrukt nogmaals dat Ajax met Weghorst een ander soort spel moet spelen. "Dan moet je wel zo spelen dat je hem gaat bevoorraden met voorzetten en in de zestien meter. Dat is Wout Weghorst. Als je dat niet doet, dan kun je net zo goed iemand anders halen", meent hij.

Komt Weghorst wel naar Ajax, dan weet de Eredivisie in ieder geval wat het kan verwachten: in 124 duels was de oud-spits van Heracles en AZ goed voor 51 doelpunten en zeventien assists. 

Farioli bekritiseerd door Van Loen

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers