Lege stadions in Nederland: maar hoe ziet het eruit in het buitenland?

Het kabinet heeft vorige maand besloten om de stadions in Nederland wederom te sluiten. Een vrij unieke situatie waarin Nederland zich nu in verkeerd. Terwijl in andere landen zoals Engeland, Spanje en Duitsland de fans ieder weekend kunnen genieten van een stadionbezoek, zitten wij in ons kikkerlandje gewoon voor de buis. Wat is de situatie in de andere landen? Voetbalflitsen zocht dit voor je uit...

Verschillende Landen

In Engeland zijn al geruimere tijd fans welkom in de stadions. De premier van Engeland Boris Johnson heeft het 'stadionproces' stap voor stap aangepakt. Tegenwoordig kunnen tienduizenden fans hun club weer een hart onder de riem steken. Daarentegen zit ons demissionair kabinet al maanden te wisselen van beleid en is er geen duidelijk plan voor de voetbalsupporter.  

Op dit moment is in Duitsland de 2G-regel van kracht. Fans die stadions willen bezoeken dienen zowel gevaccineerd te zijn, als te testen. Een vrij strikt beleid zorgt ervoor dat alleen de gevaccineerden toegang hebben tot de stadions. Toch lijkt het weer de verkeerde kant op te gaan in Duitsland. De minister-president van de deelstaat Beieren heeft laten weten dat de voetbalwedstrijden weer zonder publiek gespeeld moeten worden. Bayern München neemt hier alvast maatregelen tegen en speelt al achter gesloten deuren. In de verschillende deelstaten gelden op dit moment andere regels, in sommige regio's mogen wel fans naar het stadion en in de andere regio's niet. Een vrij ingewikkelde situatie dus....

Sinds deze zomer kunnen de fans in Spanje al genieten van volle stadions. De overheid van Spanje heeft besloten om de stadions voor 40 procent te laten vullen ondanks de slechte cijfers in deze zomer. Op dit moment mogen de clubs in de La Liga 60 procent van de bezoekers ontvangen.

Dinsdag persconferentie?

Wat het kabinet in Nederland gaat beslissen is zeer onduidelijk. Eerder werd duidelijk dat voetbalstadions geen haard voor coronabesmettingen zijn. De coronapas leek voor het kabinet de oplossing om het stadionbezoek voor de Nederlandse fans door te laten gaan, maar toch zijn de stadions na een paar maanden weer gesloten. De cijfers van de besmettingen zijn iets gedaald, maar blijven nog steeds fors. Dinsdag 14 december gaat  minister-president Mark Rutte hier meer over vertellen in een nieuwe persconferentie. Gaan de stadions weer open?

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers