De evolutie van Frenkie de Jong

Frenkie de Jong staat in de nadrukkelijke belangstelling van Manchester United. Erik ten Hag zou een hereniging graag zien gebeuren en de verwachting is dan ook dat de deal spoedig afgerond zal worden. In de loop der jaren heeft de 25-jarige middenvelder een behoorlijke groei doorgemaakt. In dit bericht een overzicht van de evolutie van Frenkie de Jong.

Willem II

Frenkie de Jong groeide op in het plaatsje Arkel. Op jonge leeftijd werd hij door Willem II weggeplukt bij zijn lokale voetbalclub ASV Arkel. In de jeugd van Willem II groeide De Jong uit tot een groot talent, zo tekende hij in 2013 op zestienjarige leeftijd zijn eerste profcontract bij de club. Op zeventienjarige leeftijd debuteerde hij in 2015 in de Eredivisie namens de ploeg uit Tilburg.

Ajax

Diverse clubs volgden het talent al sinds zijn periode in de jeugd bij Willem II. Het duurde dan ook niet lang tot hij een overstap maakte naar een grotere club. Ajax sprak met Willem II af dat De Jong voor één euro de overstap naar Amsterdam zou maken. Er werd hierbij afgesproken dat Willem II een doorverkooppercentage zou krijgen wanneer Ajax hem verkocht. Later zou Willem II tien miljoen euro ontvangen als gevolg van De Jong zijn transfer naar FC Barcelona.

Na een periode bij Jong Ajax haalde Peter Bosz de jeugdige middenvelder in 2016 bij de eerste selectie van de Amsterdammers. Bij Ajax groeide De Jong onder Erik ten Hag uit tot één van de meest gewilde middenvelders ter wereld. Na een uitstekende Champions League-campagne van de Amsterdammers in 2019 klopte FC Barcelona in de zomer van dat jaar aan voor de diensten van de spelmaker. In totaal kwam De Jong tot 89 wedstrijden voor Ajax.

FC Barcelona

FC Barcelona betaalde een bedrag van maarliefst 86 miljoen euro voor De Jong. Met deze som verbrak de middenvelder het record van de duurste uitgaande transfer van Ajax ooit. Bij FC Barcelona groeide De Jong in zijn eerste seizoen uit tot een stabiel kracht op het middenveld. In het daaropvolgende seizoen toonde De Jong zich opnieuw tot één van de sleutelspelers op het middenveld. In het afgelopen seizoen speelde de middenvelder mede vanwege de spelopvatting van de nieuwe trainer Xavi, lang niet altijd op zijn oude niveau. Nu de club in financieel zwaar weer verkeerd is FC Barcelona genoodzaakt om te luisteren naar biedingen, zo ook naar dat van Manchester United. Tot nu toe staat de teller van De Jong op 138 wedstrijden voor FC Barcelona. Hierin was de spelmaler goed voor 13 doelpunten en 17 assists.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers