Van Basten pleit voor verandering in brandbrief aan FIFA-voorzitter Infantino

Marco van Basten heeft in een brief aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino zijn zorgen geuit over het huidige voetbal. In de brief, die gepubliceerd is door het Algemeen Dagblad, doet de oud-voetballer een oproep om veranderingen door te voeren.

"Wanneer onderneem je actie?", begint Van Basten richting Infantino. "In 2017 kwam ik voor de FIFA werken omdat jullie me vroegen te helpen het voetbal beter, spannender en eerlijker te maken. Maar al na twee jaar had ik genoeg gezien: De FIFA omarmde nauwelijks verbeteringen. Nu, vijf jaar later, staat het voetbal er nog slechter voor door het gebrek aan veranderingen, en dat is precies waarom ik aan de bel trek."

Acteurs

Van Basten werkte bij de FIFA als Chief Officer for Technical Development. De oud-spits van onder meer Ajax en AC Milan ergert zich vooral aan het oponthoud door 'agressieve acteurs met voetbalschoenen aan': "Elke week zijn we getuige van verpeste wedstrijden die schreeuwen om regelaanpassingen! Als voetballiefhebber frustreert me dat enorm. Het probleem is dat voetbal momenteel wordt gedomineerd door agressieve acteurs met voetbalschoenen aan. Ze liggen op de grond, kreunen alsof ze ernstig geblesseerd zijn, maar tegelijkertijd laten ze geen kans onbenut om overdreven te protesteren tegen elke scheidsrechterlijke beslissing. Tijdens te veel wedstrijden kijken we nauwelijks meer naar een rollende bal."

"In Nederland waren we geschokt door de nationale bekerfinale (waarin nauwelijks gevoetbald werd), maar de Europa League-finale was nog schrijnender. Ik ben na de eerste helft overgeschakeld naar een andere tv-zender. Zelfs de coaches doen mee. Het gedrag van José Mourinho tijdens de wedstrijd en daarna, toen hij de scheidsrechter bij de bus verbaal beledigde, is daar een goed voorbeeld van. Het is waanzin."

Zuivere speeltijd

Een van de oplossingen volgens Van Basten is zuivere speeltijd. De huidige analist bij Ziggo Sport pleitte hier al vaker voor en doet dit nu weer: "Sinds het WK in Qatar lijkt het erop dat er steeds meer extra tijd wordt toegevoegd. Het is echter totaal zinloos omdat de verstoring en het bederven van het spel gewoon doorgaan na de 90ste minuut. Effectieve speeltijd is het enige haalbare alternatief. Het betekent dat de klok alleen loopt als de bal in het spel is."

Een ander punt van aandacht is het zeuren bij de arbitrage. Van Basten wil dat de spelers meer respect hebben voor de leidsmannen van dienst: "Alleen de aanvoerder mag spreken of contact hebben met de scheidsrechter. Alle andere spelers moeten, tenzij de scheidsrechter hierom vraagt, direct een gele kaart krijgen. Zelfs als de speler al een gele kaart heeft. Pech. Dit zou ook moeten gelden voor wisselspelers, managers en andere stafleden. Laten we ophouden met zeuren en ons richten op het spelen van het spel!"