Alles over Willem II - Fortuna Sittard

Voor het eerst sinds maart 2022 treffen Willem II en Fortuna Sittard elkaar weer eens. Wat staat er centraal rond het duel van 12.15 uur in speelronde 9 van de Eredivisie? Voetbalflitsen neemt het door!

Voorbeschouwing Willem II - Fortuna Sittard (20 okt 2024)

Willem II heeft een sterke thuisreputatie tegen Fortuna Sittard, met slechts 1 nederlaag in de laatste 17 thuiswedstrijden (W11-G5-V1) tegen de Limburgers. De enige nederlaag dateert van 24 augustus 1996, toen Willem II met 0-1 verloor door een doelpunt van Ronald Hamming. Momenteel is de club al 10 thuiswedstrijden ongeslagen tegen Fortuna, met een balans van 5 overwinningen en 5 gelijke spelen (W5-G5-V0). Deze ongeslagen reeks omvat 8 Eredivisie-duels en 2 Eerste Divisie-duels.

Eerdere ontmoetingen Willem II en Fortuna Sittard

De laatste ontmoeting tussen Willem II en Fortuna Sittard vond plaats op 22 oktober 2021, eindigend in 1-1. In die wedstrijd scoorde Tijjani Noslin het openingsdoelpunt voor Fortuna, maar Mats Köhlert maakte snel gelijk. De meest recente Eredivisie-wedstrijd tussen de twee teams werd gewonnen door Fortuna met 1-0 op 13 maart 2022, dankzij een goal van Zian Flemming in de 51e minuut. Denny Landzaat was interim-coach van Willem II na het ontslag van Fred Grim.

Fortuna Sittard heeft sinds het Eredivisie-seizoen 1996/1997 niet meer twee opeenvolgende overwinningen behaald tegen Willem II. In dat seizoen won Fortuna 1-0 uit en 2-0 thuis, maar sindsdien heeft de club moeite gehad om Willem II op rij te verslaan in de competitie. Deze statistieken geven aan dat Willem II een stevige thuisbasis heeft en dat Fortuna Sittard het lastig kan krijgen in Tilburg.

(Tekst gaat verder onder de video)

Willem II: opvallende weetjes rond Willem II-Fortuna Sittard (20 okt 2024)

Willem II kan na de recente 0-1 overwinning bij Almere City voor het eerst sinds september 2021 weer opeenvolgende zeges boeken in de Eredivisie. De laatste keer dat de Tilburgers dit deden, was tijdens een reeks van drie overwinningen. Dit seizoen heeft Willem II in maart ook vier achtereenvolgende competitiewedstrijden gewonnen, maar dat was in de Eerste Divisie.

Aan de andere kant kan Willem II na een 0-2 nederlaag tegen PSV voor het eerst sinds november-december 2022 weer opeenvolgende duels in Tilburg verliezen in alle competities. Destijds leed de club twee nederlagen op rij tegen Heracles en NAC Breda in de Eerste Divisie.

Opmerkelijk is dat de laatste zes Eredivisie-overwinningen van Willem II gepaard gingen met een clean sheet, waaronder drie dit seizoen. Dit wijst op een sterke defensieve organisatie van de ploeg.

Willem II heeft tot nu toe het minste aantal schoten in de Eredivisie geregistreerd (62), maar ze zijn ook de meest efficiënte ploeg met een schotpercentage van 16%. Dit betekent dat ze relatief effectief zijn met de kansen die ze creëren.

Kyan Vaesen is dit seizoen de meest waardevolle speler voor Willem II, met 3 doelpunten en 2 assists. Daarnaast speelde Mickaël Tirpan 43 Eredivisie-duels voor Fortuna Sittard, waarin hij 1 doelpunt scoorde in het seizoen 2021-2022.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Fortuna Sittard: opmerkelijkheden voor  Willem II-Fortuna Sittard (20 okt 2024)

Fortuna Sittard boekte in de laatste speelronde voor de interlandbreak een belangrijke overwinning van 1-0 tegen AZ, met een doelpunt van Rodrigo Guth. Deze overwinning beëindigde een teleurstellende reeks van vijf competitieduels zonder zege (W0-G1-V4). Met deze winst heeft Fortuna nu 10 punten verzameld uit de eerste acht Eredivisie-duels (W3-G1-V4), wat voor het eerst sinds het seizoen 1996/1997 is dat de club minstens 10 punten verzamelt na acht wedstrijden. Destijds verloren ze hun negende duel.

Historisch gezien had Fortuna in 1990/1991 (16 punten) voor het laatst meer dan 11 punten na de eerste negen duels van een Eredivisie-campagne. Dit seizoen blijkt Fortuna bijzonder effectief in de lucht; vier van hun acht Eredivisie-treffers zijn kopballen, wat hen, samen met Ajax en Feyenoord, het hoogste aantal kopgoal-scorers in de competitie maakt. Tegelijkertijd incasseerden ze ook de meeste doelpunten via kopballen, samen met FC Twente (beide 4).

Een ander opvallend feit is dat Fortuna sinds de start van vorig seizoen geen ploeg zoveel penalty's miste als zij, met vijf gemiste penalties uit acht pogingen. In de wedstrijd tegen AZ raakte Alen Halilovic de paal bij een penalty.

Mattijs Branderhorst

Mattijs Branderhorst, ooit begonnen bij Willem II, heeft nu vier clean sheets in 21 wedstrijden (tussen oktober 2017 en december 2018) en keepte dit seizoen al net zoveel competitieduels (8) als in de vorige twee seizoenen samen.

Danny Buijs

Danny Buijs heeft in de Eredivisie evenveel winst behaald tegen Vitesse als tegen Willem II, met vijf overwinningen en drie nederlagen.

Teletekstpagina 818 en 819 (Actuele stand, uitslagen en ontstaan).

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers