Waarom de chaos bij Marseille nog groter is dan bij Ajax

Het gaat momenteel allesbehalve goed bij Ajax, want de resultaten vallen tegen en op bestuurlijk vlak gaat er ook van alles mis, maar het kan altijd erger. Bij Marseille, de tegenstander van donderdag, is de crisis zo mogelijk nog groter!

De crisis-clash

Donderdagavond wil Ajax revanche nemen na de 3-1 nederlaag van zondag tegen FC Twente. Normaal is Olympique Marseille geen ploeg waar je graag tegen speelt in tijden van crisis, maar met de chaos die zich op dit moment daar afspeelt is het misschien wel een ideaal moment voor de Amsterdammers om de Franse club te treffen. Door de slechte resultaten en de hoge verwachtingen van de supporters staat de Franse club aardig in brand. Zo hebben dreigementen van diverse supportersgroepen ervoor gezorgd dat de trainer Marcelino al na zeven speelrondes zijn ontslag heeft ingediend en ook het bestuur heeft besloten om een stapje terug te doen. Hieronder leggen we uit waar de chaos in Marseille is ontstaan.

Versleten trainers en seizoenstart

Na 48 wedstrijden en 1,83 punt per wedstrijd stapte Igor Tudor, de trainer van het seizoen 2022/2023, op 30 juni 2023 zelf op. ‘Om persoonlijke en professionele redenen’, zo verklaarde hij. Al eerder vertrok de Argentijnse-trainer Jorge Sampaoli ook uit eigen beweging, na het seizoen 2021/2022. Voorzitter Pablo Longoria stelde voor dit nieuwe seizoen de Spanjaard Marcelino aan. Met een verleden bij Spaanse clubs als Sevilla, Villarreal, Valencia en Athletic Bilbao bracht Marcelino aardig wat ervaring met zich mee naar Marseille. Ook mede door tien hoopgevende nieuwe aankopen met onder meer spits Pierre-Emerick Aubameyang en de zeventien miljoen kostende schaduwspits Iliman Ndiaye, waren de verwachtingen voor dit seizoen hooggespannen. 

Je zou denken dat Marseille met een derde plek en negen punten uit vijf wedstrijden niet dramatisch is gestart, maar door het makkelijke programma en het vertoonde spel vinden de supporters negen punten uit vijf wedstrijden niet genoeg. Zo werd er alleen tegen Reims (2-1) en Brest (2-0) thuis gewonnen en kwamen de mannen van Marcelino tegen Metz (2-2), Nantes (1-1) en Toulouse (0-0) niet verder dan een matig gelijkspel. Ook was er de pijnlijke Champions League-uitschakeling in de voorronde tegen het Griekse Panathinaikos, waar over twee wedstrijden (2-2) uiteindelijk verloren werd met penalty’s. 

Onrust in Marseille 

Als het bij Olympique Marseille chaos is, is het ook echt chaos. Zo liggen de rellen die dateren uit 2021 nog vers in het geheugen in Marseille. Door de matige sportieve prestaties en de houding van club-president Jacques-Henri Eyraud besloten de fanatieke fans van de Franse club het trainingscomplex te bestormen. Er werd met vuurwerk gegooid, spelers werden bedreigd en zelfs fysiek bejegend. Zo werd verdediger Álvaro González met een voorwerp geslagen. Uiteindelijk vertrok club-president Jacques-Henri Eyraud in februari 2021 en was de rust enigszins weergekeerd. 

Nu in 2023, wederom door bedreigingen, hebben de supporters van Marseille de touwtjes weer in handen: “Jullie en Jullie amateurcoach oprotten, anders zul je wel zien”, kwam uit de mond van één van de vertegenwoordigers van de supporters van Marseille. Vincent Labrune, voorzitter van Olympique Marseille in de jaren 2011 tot en met 2016, moest in 2016 al eerder voor zijn leven rennen met woedende fans achter zich aan. 

Vertegenwoordigers stappen op

Nu de dreigementen wederom te absurd zijn geworden, hebben de supporters van Marseille hun doel bereikt: Zo werd gister bekend dat Marcelino na zeven wedstrijden opstapt en dat ook het bestuur een stapje terug doet. Voorzitter Pablo Longoria, directeur Javier Ribalta, Stéphane Tessier én Pedrio Iriondo leggen hun taken voor even neer. Ze zullen naar een tijd van zelfreflectie besluiten of hun toekomst nog bij de Franse club ligt. Daarbij is het nog maar de vraag wie donderdagavond als vertegenwoordigers van de nummer drie van Frankrijk aanwezig zullen zijn in de Johan Cruijff ArenA. In een statement op de clubsite laat de club weten de dreigementen onacceptabel te vinden en dat ze op deze voet niet verder willen gaan.

Pijn verzachtende punten

Donderdagavond staat dus een bijzondere wedstrijd op de planning, waarbij er veel onzekerheid heerst bij beide clubs op zowel sportief als bestuurlijk niveau. In Nederland wordt verwacht, met het recente spel van Ajax in het achterhoofd, dat de Amsterdammers haast kansloos zijn. In Frankrijk heerst juist het omgekeerde gevoel. Maar één ding is wel zeker, wie de donderdag ook wint, de drie punten zullen slechts een korte uitvlucht zijn in de nachtmerrie waarin beide clubs zich bevinden.