Alles over Vak-P van FC Twente; "Als ze ons niet willen..."

De supportersvereniging Vak-P van FC Twente werd op 18 februari 1991 opgericht en is vernoemd naar een staantribune in het Diekman Stadion, waar een groep fanatieke supporters zich in de jaren 80 en 90 verzamelde. 

Stadion Diekman was tussen 1956 en 1998 de thuishaven van FC Twente, het stadion dat de club uit Enschede in 1998 verruilde voor de Grolsch Veste. 

In het thuisduel met FC Utrecht werd stilgestaan bij het 33-jarig bestaan.

Hoe Vak-P is ontstaan

De vereniging ontstond doordat een jonge groep supporters zich afsplitste van Vak-Q en zich aansloot bij Vak-P. In de daaropvolgende jaren groeide Vak-P uit tot de harde kern van FC Twente, waarbij de initiatiefnemers een belangrijke rol bleven spelen.

Ultras van Vak-P

De vereniging vierde in 2001 haar 10-jarig bestaan met een groot feest en de zojuist veroverde KNVB beker. Vak-P staat bekend om zijn sfeeracties. De Ultras van Vak-P zijn verantwoordelijk voor sfeeracties rond thuis- en uitwedstrijden, zoals pyroshows, choreografieën en vlaggen. Het supportershome van Vak-P werd in het verleden gesloten vanwege veiligheidskwesties, maar is in 2021 weer heropend

Deze sluitingen destijds waren het gevolg van ongeregeldheden en wangedrag van een klein aantal supporters. 

Vak-P viert 33-jarig bestaan

Sfeeracties Vak-P bij FC Twente

Documentaire Vak-P

In de FOX Sports DOC (tegenwoordig ESPN) ‘Alles voor Twente’ werd in 2020 een beeld geschetst van het wonderlijke fenomeen van de supportersverenigingen van FC Twente. De club heeft bijna 30 supportersverenigingen. Hoe zijn ze ontstaan en wat betekenen ze precies voor de club? Onder meer een bezoek aan de Ultras van Vak-P.

Songs, liederen Vak-P

Hier een video van 'bijna' alle songs van Vak-P.

Johan Derksen bespreekt een politieactie in VAK-P tijdens FC Twente - PSV in 2017.

Johan Derksen in 2017 over zijn ervaringen met Vak-P

"Ik moet zeggen dat ik altijd doodsbang was wanneer ik naar FC Twente ging en langs Vak-P moest. Want je hebt dat parkeerterrein en je moet altijd langs de hoofdingang langs dat café. Leo Beenhakker heeft daar zomaar een paar draaien om zijn oren gehad. Ik had zelf vaak een beveiligingsmannetje die met me meeliep. Die jongens van Vak-P hadden altijd van die grote ogen in hun kop en dat kwam niet van de Coca Cola." Waarop Wilfred Genee nog een anekdote over Wim Kieft aanhaalde, die "gered moest worden van Vak-P."