Analyse: waarom Simons de sleutel blijft voor Oranje (tegen Turkije)

Lange tijd werd Xavi Simons behoorlijk bekritiseerd in het Nederlands elftal. Zijn kwaliteiten die hij op clubniveau, eerst bij PSV, daarna bij RB Leipzig liet zien, kwamen niet goed uit de verf in het shirt van Oranje. Waarom Simons nu toch de sleutel voor Ronald Koeman blijkt.

Xavi Simons genoot wel altijd nog het vertrouwen van bondscoach Ronald Koeman, ondanks de vele kritiek vanuit supporters en analisten. Koeman vertelde meermaals in interviews dat hij nog altijd een van de grootste talenten van Nederland is, alleen moest de juiste rol nog voor hem gemaakt worden.

Mislukt plan Koeman met Xavi Simons

Eerst was het plan van de bondscoach om Simons als hangende rechtsbuiten te gebruiken. Met Denzel Dumfries beschikt Koeman immers over een back die het heerlijk vindt als hij veel mag opkomen. Simons komt dan als extra aanvallende middenvelder uit, alleen dan vanaf de andere kant.

Dat blijkt niet zijn beste positie. Bij Leipzig kan de jonge Nederlander vaak naar binnen snijden en met zijn rechterbeen steekpasses geven. Daarnaast is het vanaf die kant makkelijker om dribbels aan te gaan voor een rechtspoot.

Dit EK begon Koeman opnieuw met Simons aan de rechterkant. Tot het duel met Frankrijk, waarin hij als nummer '10' aan de wedstrijd begon. Tegen Roemenië was dat opnieuw het geval. Daarin kwam de creatieve speler beter uit de verf. Dat komt niet alleen door zijn officiële positie op het veld, maar ook door de rest van het elftal.

Exclusieve analyse: hier liggen de kansen voor Oranje tegen Turkije

Koeman heeft door wat hij met Xavi Simons moet

Koeman koos namelijk weer voor een oude tactiek tegen de Roemenen. Tegen Frankrijk en Oostenrijk (in de eerste helft) stapt de bondscoach aanvankelijk van zijn befaamde ‘vierkant’ af. Dat ontstaat door een back of buitenspeler die aan de binnenkant speelt en daarmee een vierde middenvelder wordt. Tegen Roemenië vult Steven Bergwijn de rol als vierde middenvelder in, waardoor Simons aan de linkerkant als '10' uitkomt.

Analyse Xavi Simons in Oranje
Bron: screenshot NOS

Daar blinkt Simons weer uit, zoals hij bij zijn club ook doet. De geboren Amsterdammer creëert drie kansen en geeft twee assists. Achteraf bewierookte Koeman het spel van het talent bij de NOS.

'Die (Simons red.) vond ik echt de allerbeste vandaag’, zei Koeman na de wedstrijd. ‘In het positie kiezen, op de linker tien positie konden we hem heel vaak bereiken. Ook de drive en hoe agressief hij zijn duels wint, dat heeft hij altijd.’

Daarnaast lijkt Koeman aan te geven dat hij nu de ideale positie voor Simons gevonden heeft. ‘Misschien speelt hij iets vrijer op de tien, daar zijn we dan inmiddels achter’, zegt de bondscoach over de positie van Simons.

Bij de eerste mogelijkheid voor Oranje in het duel met Roemenië, is het voordeel van zijn veranderde positie al terug te zien.

Analyse Xavi Simons in Oranje
Bron: screenshot NOS

Als Simons in dezelfde situatie aan de rechterkant aangespeeld wordt, waren zijn kwaliteiten op dit moment niet tot uiting gekomen. Vanuit die plek op het veld had de Amsterdammer namelijk alleen maar buitenom kunnen gaan, om naar zijn goede been te kappen.

Nu komt Simons vanaf de linkerkant veel makkelijker tot doelgevaar. Hij snijdt naar binnen en schiet op doel. Het wordt een bal die in de handen van Florin Nita terechtkomt.

Die vrijheid op de ’10-positie’ is ook de directe aanleiding voor de eerste treffer van Oranje.

Analyse Xavi Simons in Oranje
Bron: screenshot NOS

Eindhovense connecties in Oranje

Jerdy Schouten vindt met een pass tussen de linies de vrijstaande Simons. Roemenië komt dankzij de positionering van Bergwijn aan de binnenkant een middenvelder te kort om de Nederlandse rechtspoot te dekken, waardoor hij kan opendraaien richting het doel. Hierna bedient hij Cody Gakpo, die vervolgens geweldig raak schiet in de korte hoek.

Even later is de positionering van Simons opnieuw belangrijk bij een kans van Nederland. ​Met een geweldige lange steekbal stuurt Simons Donyell Malen in de diepte weg. De buitenspeler heeft vervolgens de keuze tussen Memphis Depay en Gakpo om op af te leggen. Helaas voor Oranje wordt deze grote kans niet goed uitgespeeld.

Analyse Xavi Simons in Oranje
Bron: screenshot NOS

Tegen Turkije zal de rol van Simons opnieuw beoordeeld worden door Koeman. Al lijkt het dat hij nu ziet dat dit de beste positie is voor de jongeling. Als hij opnieuw vaak vrij weet te komen, lijkt er geen twijfel te bestaan over zijn kwaliteiten in balbezit. Simons heeft namelijk de absolute potentie om dit Nederlands elftal te dragen met zijn talent.

Aangezien de rechtsback van Turkije wel eens weg is en tegen Oostenrijk een middenvelder de buitenste centrale verdedigers-positie invulde, kan het zomaar zijn dat de tandem Gakpo/Simons ook voor Turkije te veel gaat worden. Daarnaast zal Koeman Simons die ruimte om te zwerven moeten geven, door het vierkant op het middenveld te maken. Tegen Turkije kan Simons zich zelfs de recordboeken inschieten.

Feyenoord-doelman vertrekt