Gakpo in lijst met Nederlandse legends, Simons kan EK-record verbreken

Tijdens Nederland tegen Turkije kunnen Cody Gakpo en Xavi Simons zich de recordboeken in schieten. Naast een halve finale, staat er meer voor de Oranje-internationals op het spel in Berlijn. Voetbalflitsen neemt de feiten door!

Gakpo in rijtje met Nederlandse legendes

Cody Gakpo heeft zijn stempel gedrukt op het internationale podium met indrukwekkende cijfers. Hij heeft zes doelpunten gescoord in tien grote toernooioptredens voor Nederland, verdeeld over het WK 2022 en EK 2024. Met drie doelpunten op elk toernooi toont Gakpo zijn consistentie en talent op de grootste podia. Zijn prestaties plaatsen hem in het rijtje van Nederlands betrouwbaarste aanvallers in recente jaren.

Hoewel Gakpo's prestaties bewonderenswaardig zijn, blijft hij achter bij enkele Nederlandse legendes als het gaat om doelpunten in een enkele editie van het EK. Marco van Basten scoorde vijf keer in 1988, Patrick Kluivert evenaarde dit aantal in 2000, en Ruud van Nistelrooij vond vier keer het net in 2004. Deze iconen van het Nederlandse voetbal hebben de lat hoog gelegd voor toekomstige generaties.

Xavi Simons kan EK-record evenaren 

Xavi Simons heeft zich laten gelden als een cruciale spelmaker voor Nederland tijdens EK 2024. Met drie assists is hij de leidende speler in het assistsklassement van het toernooi tot nu toe. Het record voor de meeste assists in een enkel EK staat op vier, behaald door Ljubinko Drulovic (2000), Eden Hazard (2016), Aaron Ramsey (2016), en Steven Zuber (2020). Simons heeft nog steeds de kans om deze mijlpaal te bereiken of zelfs te overtreffen.

Opmerkelijke reünie tussen Turkse en Nederlandse spelers

Een interessant detail is de connectie tussen Nederlandse en Turkse spelers op jeugdniveau. Ferdi Kadıoğlu, die nu voor Turkije speelt, was onderdeel van het Nederlands O21-team samen met Cody Gakpo, Justin Bijlow, Lutsharel Geertruida en Brian Brobbey tijdens het EK U21 van 2021. Ze werden toen uitgeschakeld door Duitsland in de halve finales, een team waarin ook Salih Özcan speelde, die nu eveneens voor Turkije uitkomt.

Turkije met laagste rangschikking ooit

Turkije heeft een opmerkelijke prestatie geleverd door de kwartfinales van het EK 2024 te bereiken, ondanks dat ze als 42e gerangschikte team begonnen; de laagste rangschikking voor een kwartfinalist sinds de introductie van de FIFA-wereldranglijst in december 1992. Dit overtreft de prestatie van Tsjechië, die als 40e gerangschikte team de kwartfinales bereikte in 2020.

Turken kunnen eigen geschiedenis evenaren

Turkije heeft nu de mogelijkheid om hun derde halve finale in een groot toernooi te bereiken, na de derde plaats op het WK 2002 en hun halve finaleplaats op het EK 2008. Hun eerdere kwartfinales brachten zowel vreugde als teleurstelling: een nederlaag tegen Portugal in 2000, een gouden doeloverwinning tegen Senegal in 2002, en een zenuwslopende strafschoppen-zege tegen Kroatië in 2008.

Voor Oranje liggen er zaterdagavond tegen Turkije op verschillende plekken kansen om een overwinning over de streep te trekken.

Feyenoord-doelman vertrekt