Nederland tegen Turkije: geen garantie op een gemakkelijke overwinning

Nederland en Turkije nemen het in de kwartfinales van het EK tegen elkaar op. Voor de twee landen een gevoelige ontmoeting, gezien de balans in het verleden. Voetbalflitsen zet de feiten op een rijtje!

50x je inzet als Nederland wint

Hoe vaak speelden Nederland en Turkije tegen elkaar? 

In totaal hebben Nederland en Turkije veertien keer tegen elkaar gespeeld. De balans is redelijk in evenwicht: Nederland won zes keer, Turkije vier keer en er waren vier gelijke spelen. Opvallend is dat dit de eerste keer is dat beide landen tegenover elkaar staan in een groot toernooi (WK of EK). De voorgaande wedstrijden vonden allemaal plaats in het kader van oefeninterlands of WK- en EK-kwalificaties.

Wanneer won Turkije voor het laatst van Nederland? 

De recentste ontmoetingen dateren van de kwalificatie voor het WK 2022. In Istanbul won Turkije met 4-2, mede dankzij een hattrick van Burak Yilmaz, op 24 maart 2021. In september 2015 waren de Turken ook al te sterk voor Nederland, dat met 3-0 werd verslagen. De ontmoeting daarvoor, in maart 2015, eindigde de ontmoeting nog in een 1-1-gelijkspel

Wanneer won Nederland voor het laatst van Turkije? 

Nederland revancheerde zich later in 2021 met een overtuigende 6-1 overwinning, waarbij Memphis Depay eveneens een hattrick scoorde. Hierdoor is de aanvaller direct de Nederlander met de meeste doelpunten tegen Turkije, namelijk drie.

Recente prestaties Turkije

Turkije boekte een indrukwekkende overwinning in de achtste finale van het EK 2024, door Oostenrijk met 2-1 te verslaan in Leipzig. Nederland moest op ditzelfde EK nog de meerdere erkennen in Oostenrijk, dat met 2-3 te sterk was voor Oranje in de groepsfase van het toernooi.

Verder was Turkije dit EK te sterk voor Georgië (3-1) en Tsjechië (1-2), maar ging het tegen Portugal met 0-3 onderuit. Voorafgaande van het EK wist Turkije na de 2-3-overwinning op Duitsland in november 2023 geen wedstrijd te winnen (G2-V3).

50x je inzet als Nederland wint

Feyenoord-doelman vertrekt