Jan Roos komt met reactie rond Kökçü-tweet en blijft bij standpunt

Na zijn tweet over Orkun Kökçü kreeg Jan Roos veel over zich heen. De mediapersoonlijkheid sprak schande over het feit dat de middenvelder uitkomt voor Turkije, terwijl hij in Nederland is geboren. Roos nam het woord 'loyaliteit' in de mond en dat riep veel reacties op. Nu komt hij zelf met een reactie.

'Het was een stukje frustratie, dat geef ik wel toe', begint Roos op Roddelpraat. 'Ik vind de oud-Feyenoord speler Kökçü een geweldige middenvelder. Het irriteerde me mateloos om hem in het Turkse elftal te zien spelen, want wij kunnen wel goede middenvelders gebruiken', gaat de presentator verder. 'Maar goed, als hij Turk is, is 'ie Turk. Na even googelen kwam ik er achter dat ie gewoon in Haarlem is geboren. En dus kwam ik met deze tweet.'

Naast 'wat kritische nootjes en een berg doodsbedreigingen', kreeg Roos ook 'redelijk wat bijval'. Roos blijft achter de inhoud van zijn tweet staan. De presentator laat zich uit over de multiculturele samenleving, waar hij naar eigen zeggen geen groot voorstander van is. 'Maar het is niet anders. Dan zou het wel zou fair zijn als je hier bent geboren en je bent hier ook op voetballend gebied grootgebracht door Nederlandse clubs je internationaal ook voor dat land speelt', meent Roos.

'Zo niet, en dat is natuurlijk een eigen keuze, laat je duidelijk merken niets met ons te hebben. Er is dan geen loyaliteit naar het land waar je bent geboren en getogen', gaat hij verder. 'En daarmee heeft de samenleving een levensgroot probleem. Dat ik dood moet omdat ik dat meld, zegt wel genoeg, denk ik', sluit Roos af.

Zaterdagavond nemen Nederland en Turkije het in de kwartfinales van het EK tegen elkaar op. Mocht Oranje winnen, dan weet het direct waar het aan toe is.

Feyenoord-doelman vertrekt