#RP “Haben Sie eine Stunde?” Beenhakker graaft eigen graf met arrogantie richting Duitsers

Feyenoord wint de heenwedstrijd in de eerste ronde van de UEFA-Cup tegen VfB Stuttgart in Duitsland met 1-3. Op de persconferentie na afloop vraagt een teleurgestelde Duitse journalist aan de winnende coach Leo Beenhakker wat precies het probleem is van het Duitse voetbal. Beenhakker beantwoordt deze vraag met de legendarische woorden: “Haben Sie eine Stunde?” Twee weken later gaan de Rotterdamers dramatisch met 0-3 onderuit in de Kuip en is het Europees avontuur ten einde. Dit was het nieuws op… 15 september 1998. Voetbalflitsen graaft in het verleden en brengt belangrijke momenten uit het de voetbalgeschiedenis onder de aandacht in #RP. Repost dus.

In het voorlopig laatste seizoen dat Feyenoord kampioen van Nederland wordt, stuit het in de eerste ronde van de UEFA Cup op VfB Stuttgart. Een zware loting op het eerste gezicht. In de heenwedstrijd in Stuttgart is er echter maar één ploeg de baas. Met wervelend spel worden de Duitsers door Feyenoord overklast en de terugwedstrijd in de Kuip lijkt na een 1-3 overwinning niet meer dan een formaliteit te worden. Wellicht door euforie gedreven na de knappe overwinning, zal winnend coach Leo Beenhakker op de aansluitende persconferentie een historische uitspraak doen. Op een vraag van een Duitse journalist, die hem onthutst door de gratis voetballes die Die Schwaben zojuist gekregen hebben voorlegt wat er precies mis is met het Duitse voetbal, antwoordt de Rotterdammer zelfverzekerd: “Haben Sie eine Stunde?” Het zijn woorden die Don Leo nog lang nagedragen zullen worden.

Tijdens de return die twee weken later in de Kuip gespeeld wordt, komt de thuisploeg in de eerste helft met 0-1 achter. Wanneer Kristijan Djordjevic Stuttgart vervolgens in de 70e minuut op een 0-2 voorsprong zet, wacht voor de Rotterdammers een onverwacht zenuwslopend slot. Tot ontsteltenis van alles wat Feyenoord is, slaan de Duitsers vervolgens in de blessuretijd toe, zoals alleen Duitsers in de blessuretijd kunnen toeslaan. De 0-3 betekent een dramatische uitschakeling voor Beenhakker en zijn manschappen. Op de persconferentie na de wedstrijd beantwoordt Beenhakker de gestelde vragen overigens maar in het Nederlands. 

Bekijk hieronder nog eens de samenvatting van zowel de wedstrijd in Stuttgart als de dramatisch verlopen return in de Kuip.

Feyenoord-doelman vertrekt