Spelersprofiel Gijs Smal: Van Volendam via Twente naar Feyenoord

Gijs Smal is de tweede zomeraanwinst van 2024 voor Feyenoord. De 26-jarige vleugelverdediger komt transfervrij over van FC Twente en tekent tot medio 2028 bij de Rotterdammers.

Eerste interview Smal bij Feyenoord

Gijs Smal kijkt er naar uit om met Feyenoord de Champions League in te gaan. "Dat is waar elk kind van droomt en dat is ook wel de voornaamste reden geweest om hier heen te komen. Ik heb vorig jaar de potjes aandachtig gekeken. Als je dan de sfeer ziet in het stadion en alles eromheen, dan is Champions League het hoogste podium waar je op kan spelen."

(Tekst gaat verder onder de video)

Waar komt Gijs Smal vandaan?

Gijs Smal werd op 31 augustus in 1997 geboren in De Rijp, een dorp in Noord-Holland. In de gemeente Alkmaar maakte hij ook zijn eerste minuten op de voetbalvelden. Bij amateurclub SV De Rijp ontwikkelde hij zijn voorkeur voor een verdedigende positie. Hij stapte over naar AFC'34 en daar groeide hij verder door als speler. In 2012 verliet hij het amateurvoetbal voor een avontuur in het betaald voetbal.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

gijs smal profiel

Waar begon Gijs Smal zijn profcarrière?

Bij FC Volendam begon hij aan zijn loopbaan als profvoetballer. In de jeugdopleiding van het vissersdorp maakte hij furore met Jong FC Volendam in de Derde Divisie. Vijf jaar na zijn komst debuteerde hij in de wedstrijdselectie van het Nieuwe Oranje. Op 22 september debuteerde hij direct, omdat zijn concurrent Paul Kok na 40 minuten door een blessure de strijd moest staken. 

Van Volendam naar FC Twente

In de transferzomer van 2020 verkaste hij naar FC Twente. De Tukkers namen Smal transfervrij over van FC Volendam, waar hij door de jaren heen was uitgegroeid tot basisspeler in de formatie van Wim Jonk. Nadat Jayden Oosterwolde in eerste instantie de concurrentiestrijd won in De Grolsch Veste, brachten verschillende blessures opnieuw uitkomst voor de verdediger. Na 123 duels eindigde Smal de teller bij FC Twente op vier doelpunten en 21 assists. Hij kan zich nu gaan klaarmaken voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij Feyenoord.

Feyenoord-doelman vertrekt