Dit moet Feyenoord verbeteren om volgend seizoen wél kampioen te worden

Na een seizoen waarin Feyenoord kampioen van Nederland werd, is het dit seizoen niet gelukt de titel te prolongeren. Dit moeten de Rotterdammers verbeteren om volgend seizoen de titel weer binnen te slepen. 

Door de achterstand op PSV lijkt het misschien voor veel mensen alsof Feyenoord achteruit gegaan is ten opzichte van een jaar eerder. Toch vertellen de onderliggende cijfers iets compleet anders over dit seizoen van Feyenoord. 

De Rotterdammers hebben (veel) meer expected goals dan in het kampioensjaar. Daarnaast heeft het team van Arne Slot meer punten en heeft Feyenoord minder kansen weggegeven.  

Toch zal die stijgende lijn onder Slot enigszins doorbroken worden volgend seizoen. De Bergentheimer vertrekt na drie seizoenen Feyenoord naar Liverpool. Voor het aankomende Eredivisieseizoen is op dit moment dus nog een hoop onduidelijk. Welke spelers vertrekken? Wie wordt de nieuwe hoofdtrainer? Hoeveel geld gaat binnenstromen? 

Een ding is zeker, Feyenoord gaat een transferperiode in met meer geld dan het gewend is de laatste jaren. Door de Champions League inkomsten en de (waarschijnlijke) verkoop van meerdere sterkhouders, kan het niet anders dan dat Feyenoord veel te besteden krijgt. 

De volgende trainer en Dennis te Kloese zullen met die financiële middelen vervangers voor vertrekkende spelers willen halen, maar ook willen verbeteren op een aantal posities.  

Een van de betreffende posities is een inkoppertje: 

Buitenspeler

Het is dit jaar ontelbare keren over de vleugelspelers van Feyenoord gegaan. Het duurde dit seizoen lang voor de buitenspelers van Slot daadwerkelijk het verschil gingen maken. Feyenoord kwam vaak genoeg in beloftevolle posities om tot doelpunten te komen, alleen werd dat te weinig omgezet. Daar waren de (jonge) vleugelflitsers gedeeltelijk de oorzaak van. 

Yankuba Minteh werd in de zomer aangetrokken als jonge huurspeler met veel potentie. Toch duurde het even voor hij zich écht kon laten zien. De jonge Gambiaan had pas zeer korte tijd profvoetbal gespeeld, waardoor onderdelen als tactiek nog vrijwel onbekend voor hem waren. Dat was vooral te merken in zijn looplijnen tijdens het druk zetten en het terugverdedigen. Daardoor duurde het een tijdje voor hij daadwerkelijk het verschil ging maken. Nu hij de laatste weken/maanden meer rendement krijgt en steeds beter snapt wat in het defensieve gedeelte van hem gevraagd wordt, loopt zijn huurcontract af. Wel hoopt Feyenoord hem volgens meerdere bronnen langer binnenboord te houden. 

Naast Minteh werd nog een andere buitenspeler afgelopen zomer binnengehaald. Luka Ivanušec kwam over van Dinamo Zagreb. Van de Kroaat werd veel verwacht, in het begin. De buitenspeler is basisspeler bij Kroatië, heeft Feyenoord veel geld gekost en maakte veel indruk bij Dinamo Zagreb. Die verwachtingen werden nóg hoger door de eerste wedstrijden van hem in het shirt van Feyenoord. De Kroaat schoot uit de startblokken met een doelpunt tegen sc Heerenveen en een assist tegen FC Utrecht. Daarna raakte Ivanušec geblesseerd en kwam hij na zijn blessure niet direct in de vorm die hij daarvoor had. Zijn kwaliteiten aan de bal waren altijd al van hoog niveau, vond ook Slot. Toch was zijn slimheid in het verdedigen en het druk zetten nog niet goed genoeg om een vaste basisplek af te dwingen. Voor de nieuwe trainer zal Ivanušec wel een erg interessante optie worden, doordat hij meer aan de cultuur en het fanatieke spel gewend is. De technische kwaliteiten van de Kroaat beloven in ieder geval veel hoop voor Feyenoord. 

Verder kwam Igor Paixão dit seizoen vaak in actie bij Feyenoord. De Braziliaan was (anders dan zijn concurrenten) al een jaar gewend onder Slot, waardoor hij de tactische instructies beter begreep. Toch heeft Paixão dit seizoen niet voldoende kunnen overtuigen om een vaste plek af te dwingen. Hoewel hij hele goede fases had, was het niet constant genoeg om een extreem rendement te halen. 

Slot liet dit jaar vaak doorschemeren dat de buitenspelers van PSV vaker het verschil maakte dan die van Feyenoord. Daardoor lijkt het niet onlogisch dat de Rotterdammers zich willen versterken met een échte verschilmaker op de flank. 

In de zoektocht naar een vleugelaanvaller kan Feyenoord uitkomen bij Jaden Philogene-Bidace. De jonge Engelsman maakt dit seizoen veel indruk bij Hull City met twaalf doelpunten en zes assists. Het zal absoluut niet de goedkoopste optie zijn voor de Rotterdammers. Zijn marktwaarde is volgens Transfermarkt twaalf miljoen, maar door zijn Engelse nationaliteit zal die prijs wellicht nog iets hoger worden. Philogene-Bidace is een snelle vleugelaanvaller die in staat is zichzelf, maar ook ploeggenoten in stelling te brengen. Hij heeft binnen de selectie van Hull City de meeste gecreëerde kansen, expected goals en succesvolle dribbels.  

Een iets goedkopere optie is César Huerta. Dennis te Kloese kent de Mexicaanse markt goed en zal deze speler ongetwijfeld kennen. De Mexicaan staat tot nu toe op elf doelpunten en tien assists in de competitie dit seizoen. Daarnaast creëerde hij al 55 kansen (alleen Salvio creëerde er meer) en noteert hij 2,6 succesvolle dribbels per volledige wedstrijd. Volgens Transfermarkt is zijn marktwaarde momenteel ongeveer vijf miljoen. 

Verbeterpunt volgend seizoen

De grootste verbeterpunten van Feyenoord zitten vooral in het afronden van kansen en het toespelen naar kansen. Slot heeft dit seizoen meermaals aangegeven dat zijn elftal alleen uit langlopende opbouwsituaties tot grote kansen komt. Vaak miste de oefenmeester een individuele bevlieging die tot doelpunten leidde. Daarnaast baalde Slot vaak van het overwicht dat Feyenoord had, maar niet in de score om kon zetten. 

Kijkend naar de data is dat precies wat Feyenoord dit jaar heeft opgebroken. Defensief stond alles namelijk wel uitstekend. Geen ploeg heeft zo weinig expected goals weggegeven als de Rotterdamse club.  

Offensief zijn de onderliggende cijfers van Feyenoord ook indrukwekkend, alleen wisten de Rotterdammers dat niet te promoveren tot doelpunten. Zo heeft Feyenoord net zo veel aanrakingen in de vijandelijke zestien als PSV, hebben de Rotterdammers meer hoekschoppen genomen en maar vijf expected goals minder dan de kampioen. 

Het verschil met de Eindhovenaren is dat zij ruim elf doelpunten meer hebben gemaakt dan op basis van de kwaliteit van de kansen verwacht mag worden en Feyenoord vier goals minder. 

Investeren in een goede afstandsschutter en meer spelers die makkelijk doelpunten maken lijkt Feyenoord weer een extra zet in de goede richting te kunnen geven. Uiteindelijk hangt logischerwijs ook een hoop af van de nieuwe trainer die voor de groep komt. In ieder geval zullen de Rotterdammers een spannende en belangrijke zomer tegemoet gaan.

Feyenoord-doelman vertrekt