Droomkandidaat Feyenoord lijkt op Slot: "Zijn club speelt hetzelfde"

Wie bij Feyenoord Arne Slot gaat opvolgen, is nog niet bekend. Er is een lijstje met een aantal namen. Eén van de mogelijke kandidaten is trainer Brian Priske en hij lijkt op pole position te liggen. FR12 sprak met de Tsjechische journalist Lukáš Pečeně over de eventuele match tussen de Deen en de Rotterdammers.

Wie is Lukáš Pečeně?

Lukáš Pečeně was tot 2022 werkzaam als Head of Content bij Sparta Praag. Nu is hij journalist bij Flashscore. Hij volgt de club nog altijd dagelijks op de voet en is groot fan. Hij vertelt zijn bevindingen aan de Feyenoord-pagina en op basis daarvan lijkt hij een logische opvolger van Arne Slot.

Slot en Priske lijken op elkaar

"Als er iets is wat ik associeer met het voetbal van Priske, is het fel drukzetten en proberen snel de bal te heroveren", begint de Tsjech. "Daarnaast zijn de spelers onder Priske en zijn team veel fitter geworden. Die fitheid vormde de basis voor overwinningen in de Europa League tegen Real Betis, Rangers en Galatasaray. Tegelijkertijd legt hij nadruk op de opbouw van achteruit.”

De journalist beschrijft een speelstijl die erg op die van Slot lijkt. Een klein verschil is dat Priske volledig van de manier van voetballen durft af te wijken. "Sparta Praag speelde bijna altijd hetzelfde, met uitzondering van de wedstrijden tegen Slavia. In de derby van mei 2023 had Sparta zelfs maar rond de 20% balbezit. Toch wonnen ze die wedstrijd wel, wat ze een week later de eerste landstitel sinds 2014 opleverde. Priske zei na afloop dat hij van zijn speelstijl moest afwijken, maar dat hij daar in uitzonderlijke gevallen toe bereid is."

Priske herpakte zich bij Sparta Praag

In twee jaar tijd won de Deense trainer twee landstitels en een beker met Sparta Praag. Dat hadden fans in het begin misschien niet zien aankomen, want de club kende een moeizame start. De Tsjechische voetbalclub werd in de voorronde van de UEFA Conference League uitgeschakeld door het Noorse Viking FK. Later speelde het vijf keer gelijk tegen niet al te sterke teams en verloor het met 4-0 van stadsgenoot Slavia. "Op dat moment waren er weinig signalen dat het snel beter zou gaan", zegt Pečeně. 

Priske paste het één en ander aan en herpakte zich. Hij zette de poppetjes anders neer en ging met een 3-4-3-formatie spelen. "Een week na die verloren derby speelde Sparta Praag uit tegen Viktoria Pilsen. Al tien jaar had de club daar niet gewonnen, maar het nieuwe systeem resulteerde in een 0-1 overwinning. Die zege veranderde alles. Vanaf toen verloor Sparta Praag geen wedstrijd meer, maakte het een achterstand van zeven punten goed en won het uiteindelijk de eerste titel in negen jaar."

Vaste basisopstelling

Een kenmerk dat Pečeně noemt is dat Priske vaak dezelfde spelers opstelt. "De afgelopen twee jaar leek dat vooral een voordeel te zijn, want de spelers waren enorm goed op elkaar ingespeeld. Daarnaast is hij een trainer die veel met zijn spelers praat, over zowel voetbal als hun persoonlijke levens. Als iemand niet speelt, legt Priske altijd persoonlijk aan hem uit waarom niet. Op die manier wist hij een hecht team te smeden, dat ook de lastige fases van het seizoen zonder grote problemen doorkwam."

Feyenoord en Sparta Praag hechten allebei veel waarde aan hun jeugd. Toch gaan er dingen anders in Tsjechië als het gaat om jonge spelers. “Het is hier niet heel gebruikelijk om achttienjarigen op te stellen. Priske was daarop geen uitzondering. Het is niet zo dat hij talenten uit de jeugdopleiding eruit pikt en voor de leeuwen gooit. Wel zijn de jonge spelers waar hij wel mee werkte in twee jaar tijd zichtbaar beter geworden."

Hancko ziet ook vergelijkingen met Slot

In de zomer van 2022 werkte Feyenoord-verdediger Dávid Hancko kort samen met Priske. "Enkele maanden na zijn transfer sprak ik met Dávid. Hij vertelde dat Slot en Priske erg vergelijkbaar zijn. Hij zei zelfs dat die paar weken onder Priske hem erg hielpen om snel bij Feyenoord aan te haken. Op basis daarvan kun je misschien wel stellen dat Priske de ideale opvolger van Slot is."

Transferzomer Feyenoord

Of Priske ook daadwerkelijk de nieuwe trainer van Feyenoord wordt, is afwachten. De geruchten over de transferzomer blijven binnenkomen. Bekijk ze hier allemaal op een rijtje.

Feyenoord-doelman vertrekt