Throwback: zo verliep de laatste bekerfinale van Feyenoord tegen AZ

Zondag 21 april 2024 om 18 uur is het weer zover, de bekerfinale. Feyenoord gaat het opnemen tegen de ploeg uit Nijmegen, NEC. Het is de zeventiende keer dat de Rotterdamse ploeg zich mag opmaken voor een KNVB-bekerfinale. De laatste keer dat zij dit deden was in 2018 tegen AZ.

Verloop laatste bekerfinale Feyenoord (tegen AZ)

Op zondag 22 april 2018 werd de wedstrijd gespeeld tussen AZ en Feyenoord. In de halve finale wist AZ makkelijk langs FC Twente te komen met een 4-0 overwinning. Feyenoord boekte hun ticket naar de finale met een 3-0 overwinning op Willem II. In de eredivisie eindigde AZ dat seizoen als derde met daaronder op de vierde plek Feyenoord. Het beloofde dus een interessante wedstrijd te worden. Feyenoord wist in de 28e minuut de score te openen, Berghuis kopte recht op de keeper af in het zestien meter gebied. De bal viel vervolgens goed voor spits Nicolai Jørgensen, hij schoot de 0-1 binnen. Spannend was het tot aan de rust zeker, maar verdere goals bleven uit. Tweede helft was het na iets meer dan tien minuten wéér raak voor de Rotterdammers. De inmiddels Ajacied Steven Berghuis was wederom betrokken en kreeg een assist op zijn naam. Hij deed een kaats met Robin van Persie, die na ontvangst heerlijk wist af te ronden door hem met zijn ‘chocoladebeen’ over te keeper heen stiftte. Ondanks de 0-2 stand was de wedstrijd nog niet gespeeld, AZ kreeg wel kansen maar wist ze niet te benutten. In de 93e minuut was de wedstrijd definitief beslist nadat Jens Toornstra uit een rebound de 0-3 binnenschoot. De Rotterdammers hadden hiermee hun dertiende KNVB-beker in de wacht gesleept.

Bijzonderheden bekerfinale Feyenoord-AZ

Het ging tijdens deze bekerfinale om de 100e editie van het toernooi. Om deze reden werd er voor het eerst een goudkleurige beker overhandigd aan de winnaars, waar het normaal gesproken om een standaard zilveren gaat. Feyenoord won hun dertiende beker als uitspelende ploeg in eigen stadion De Kuip. Dit kwam doordat de winnaar van de halve finale tussen AZ en Twente werd benoemd als thuisspelende ploeg. Dit maakte de 0-3 overwinning extra bijzonder voor de Rotterdammers. Scorend finalist Van Persie pakte met deze overwinning zijn allereerste Nederlandse trofee uit zijn carrière. Hij kende al buitenlands succes maar had nog geen Nederlandse prijs op zijn naam staan. Tot slot was een opvallend gegeven na de overwinning dat de huldiging niet plaats zou vinden op de welbekende Coolsingel in Rotterdam, maar in eigen stadion De Kuip. Dit kwam doordat er werkzaamheden werden verricht op straat en hiermee was de Coolsingel geen mogelijkheid op dat moment. Overigens was de toen voor AZ spelende Wout Weghorst kapot van verdriet en dat leverde aandoenlijke beelden op.

Goals en sfeerbeelden laatste bekerfinale Feyenoord

Om alvast in de stemming te komen voor de bekerfinale Feyenoord - NEC delen we hier alvast de goals van de bekerfinale AZ-Feyenoord en uiteraard de mooiste sfeerbeelden rond die wedstrijd.

Hoe de bekerfinale 2024 tussen Feyenoord en NEC gaat verlopen weten we natuurlijk nog niet, maar onze tactische analyse van de bekerfinale geeft wellicht wel een idee.