Hoe vaak komen strafschoppenseries voor in de Johan Cruijff Schaal?

De strijd om de Johan Cruijff Schaal kent een krappe geschiedenis rond strafschoppenseries. Hoe vaak won een club via deze weg de prestigieuze supercup? Voetbalflitsen neemt het door!

Sinds de editie van 2014 is de opzet van de Johan Cruijff Schaal veranderd: bij een gelijkspel na de reguliere speeltijd volgt er geen reguliere verlenging meer, maar gaat er direct over tot het nemen van strafschoppen om de winnaar te bepalen.

Hoe vaak strafschoppen Johan Cruijff Schaal?

Feyenoord heeft een bijzondere plek in de geschiedenis van de Johan Cruijff Schaal, aangezien de Rotterdammers betrokken waren bij de enige twee strafschoppenseries die ooit in de strijd om de supercup zijn gespeeld. De eerste keer dat Feyenoord zich aan strafschoppen moest wagen, was in 2017 tegen Vitesse. Het seizoen daarop stonden de Rotterdammers wederom voor een penalty shoot-out, dit keer tegen PSV. In deze spannende ontknoping van die wedstrijd bleek Feyenoord wederom de winnaar.

In de editie van 2018 eindigde de wedstrijd in een 0-0-gelijkspel na 90 minuten, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. Feyenoord won uiteindelijk met 6-5 na een zenuwslopende serie. Justin Bijlow speelde een cruciale rol in deze overwinning door de strafschoppen van Jorrit Hendrix en Pablo Rosario te keren. Bovendien zag hij de penalty van Angeliño naast het doel verdwijnen.

Van de spelers die in 2018 aan de aftrap stonden, zijn er nog enkele terug te vinden in de huidige selecties van PSV en Feyenoord. Luuk de Jong, Mauro Júnior, Hirving Lozano, Bart Nieuwkoop en Justin Bijlow waren destijds actief. Jordan Teze en Lutsharel Geertruida bleven op de bank. De Jong was degene die zijn strafschop succesvol benutte, maar Bijlow bleek uiteindelijk de held van de avond.