Herinneringen ophalen: Coryfeeën over De Kromme

Willem van Hanegem vierde op maandagavond een bijzondere gebeurtenis in het theater, ter ere van zijn tachtigste verjaardag. Ondanks zijn terughoudendheid om in de schijnwerpers te staan, werd het evenement bijgewoond door zo'n 1700 bezoekers, waaronder vele bekende namen uit de voetbalwereld met wie hij het veld deelde.

Rob Jacobs over grappig voorval met Van Hanegem

Tijdens de viering deelden voormalige collega's zoals Rob Jacobs en John de Wolf memorabele anekdotes over hun tijd met Van Hanegem. Rob Jacobs herinnerde zich een grappig voorval waarbij Van Hanegem hem stiekem een kinderaspirine gaf voor een wedstrijd, wat tot hilariteit leidde.

"Ik voelde me voor een wedstrijd een keer niet lekker en vroeg: Wim, ik moet iets hebben waardoor ik me weer lekker voel. Hij gaf me wat, en ik moest er niets over zeggen tegen iemand. Na afloop vroeg hij: hoe was het? Ik had er niets van gemerkt. Bleek dat hij me een kinderaspirine had gegeven. Niet te geloven."

John de Wolf over zijn periode met Van Hanegem als trainer

John de Wolf benadrukte de unieke en succesvolle periode die hij als speler onder Van Hanegem en Wim Jansen meemaakte, waarbij ze samen vijf prijzen wonnen. "Ik heb hem een aantal jaren als trainer meegemaakt en dat was gewoon heel prettig samen met Wim Jansen. Dat waren mooie en unieke tijden. In alles kon je merken dat je met oud-spelers te maken had. Zo benaderden ze ons ook. Het is ook niet gek dat wij in die vier jaar vijf prijzen gewonnen hebben."

Jan Mulder: "Willem is een beetje bescheiden"

Jan Mulder prees Van Hanegem's bescheidenheid en herinnerde aan Feyenoord's gloriejaren. Sjaak Swart deelde een anekdote over een slimme zet van Van Hanegem tijdens een wedstrijd, waarbij hij zijn tegenstander Søren Lerby te slim af was. "Toen zei Willem daar nog eens over: 'Wij hadden ook een heel goed elftal Jan'. Heel bescheiden. Feyenoord had een wereldelftal. Ze waren Europacupwinnaar, nog voor Ajax. Willem is een bescheiden iemand, ik mag hem graag."

Sjaak Swart over Van Hanegem

Sjaak Swart benadrukte Van Hanegem's kracht en vastberadenheid op het veld, en hoe hij een echte winnaar was. De verhalen tonen niet alleen Van Hanegem's impact als speler, maar ook zijn persoonlijkheid en slimme spel op het veld.

"In de defensie werd overlegd: wie pakt Willem? 'Laat maar aan mij over', zei Søren Lerby. In de rust kwam hij met een dik oog scheldend de kleedkamer in. Willem had hem een tik op zijn oog gegeven. 'Ik krijg hem na rust wel', zei Søren. Na rust ontstond er een situatie waarin hij Willem wilde pakken. Maar Willem was slim, stapte weg en stapte op zijn enkel. Toen had Søren een dik oog én een dikke enkel. Je had hem moeten zien na afloop. Willem had ook nog tegen hem gezegd: 'Niet meer doen hè, jongetje'. Dat is toch geweldig."

Video: Anekdotes ophalen over Willem van Hanegem met John de Wolf, Jan Mulder, Rob Jacobs en Sjaak Swart

Alles over Willem van Hanegem

Lees het achtergrondverhaal over Willem van Hanegem. Over zijn periode als speler en trainer bij Feyenood, over zijn jeugd, zijn ouders, de oorlog, waarom Van Hanegem De Kromme wordt genoemd, zijn periode bij het Nederlands Elftal en waarom hij het WK van 1978 aan zich voorbij liet gaan, en natuurlijk ook zijn privé-leven en huwelijken.