Deze spelers speelden voor zowel Ajax als Rangers FC

Ajax sluit dinsdagavond in Schotland de groepsfase van de Champions League af. De laatste groepswedstrijd tegen Rangers FC is vooral belangrijk, omdat de Amsterdammers Europese overwintering kunnen veilig spelen. De band tussen beide clubs is recentelijk weer aangewakkerd met de transfer van Calvin Bassey, maar er zijn in het verleden meerdere spelers die tijdens hun actieve loopbaan zowel in het shirt van Rangers FC als in het shirt van Ajax hebben gespeeld.

Calvin Bassey

De enige speler die nog actief is uit dit rijtje is Calvin Bassey. De Engels-Nigeriaanse verdediger kwam afgelopen zomer voor 23 miljoen euro over en veroverde onder Alfred Schreuder vrij snel een plek in de basis bij Ajax. Bassey doorliep, voordat hij zich in 2020 bij Rangers FC voegde, de jeugdopleiding bij Leicester City. Hier brak de linksbenige verdediger echter nooit door. In Schotland kroonde hij zich in 2020 met Rangers FC landskampioen en behaalde hij in 2021 de finale van de Europa League, die helaas verloren ging tegen Eintracht Frankfurt. Bassey stond in Amsterdam al tegenover zijn oude club en die wedstrijd werd met 4-0 gewonnen. Nu keert de verdediger voor het eerst terug op het veld waar hij zijn eerste stappen in het betaalde voetbal zette.

Shota Arveladze

Een andere Ajacied die ook actief was voor Rangers FC, is Shota Arveladze. De Georgiër streek in 1997 neer in Amsterdam en werd vier jaar later voor 4,5 miljoen euro verkocht aan het Schotse Rangers FC. In Amsterdamse dienst won de spits één landstitel en twee KNVB bekers. In Schotland kroonde Arveladze zich twee keer tot landskampioen en won hij net zo vaak de Schotse beker. De Georgiër, die tot voor kort hoofdtrainer was van Hull City, kwam in totaal 125 wedstrijden uit voor Ajax, waarin 72 keer tot scoren kwam. Arveladze speelde daarnaast 110 wedstrijden in totaal voor Rangers FC, waarin hij 46 keer scoorde. De Georgiër speelde in Nederland ook twee seizoenen voor AZ, alvorens hij zijn carrière bij het Spaanse Levante afsloot.

Michael Mols 

Michael Mols is de enige uit dit rijtje zonder speelminuten in de hoofdmacht van Ajax. De geboren Amsterdammer doorliep de jeugdopleiding bij Ajax, maar kwam niet verder dan het beloftenelftal. Via SC Cambuur, FC Twente en FC Utrecht kwam hij uiteindelijk terecht bij Rangers FC, dat in de zomer van 1999 6,4 miljoen euro voor de spits betaalde. Mols speelde uiteindelijk 5,5 seizoen voor de Schotse topclub. Hij werd twee keer kampioen met Rangers FC en won drie keer de Schotse beker. In januari 2005 keerde hij terug naar FC Utrecht en speelde hij daarna nog voor ADO den Haag en Feyenoord. De spits, die zes interlands speelde voor Oranje, kwam in totaal 107 keer in actie voor Rangers FC en kwam daarin 31 keer tot scoren.

Ronald de Boer

Ronald de Boer had al een imposante carrière achter de rug voordat hij neerstreek in Schotland. De aanvaller debuteerde bij Ajax, maar speelde kortstondig (anderhalf seizoen) voor FC Twente, waarna de Amsterdammers hem weer terugkochten. Ronald de Boer werd in Amsterdam vijf keer landskampioen met Ajax, won drie maal de KNVB beker en won in 1995 de Champions League. Via Barcelona belandde hij uiteindelijk in 2001 bij Rangers FC dat 5,5 miljoen euro voor hem betaalde. In totaal kwam Ronald de Boer 307 keer uit voor Ajax, waarin hij 63 keer tot scoren kwam. In Schotland speelde de aanvaller in totaal 95 wedstrijden voor Rangers FC en kwam hij 32 keer tot scoren.

Frank de Boer

Net als zijn broer Ronald speelde Frank de Boer voor zowel Ajax als Rangers FC. Waar zijn tweelingbroer bijna 100 duels achter zijn naam heeft staan voor de Schotse topclub, kwam Frank de Boer slecht een half jaar uit voor de Schotten. De verdediger begoon zijn carrière eind jaren '80 bij Ajax waar hij tot januari 1999 speelde. Frank de Boer werd net als zijn broer vijf keer landskampioen, won drie maal de KNVB beker en Champions League, maar veroverde ook de UEFA Cup in 1992. Via Barcelona en het Turkse Galatasaray belandde Frank de Boer uiteindelijk bij Rangers FC. De verdediger speelde daar slechts vijftien wedstrijden waarin hij twee keer tot scoren kwam. Frank de Boer speelde in totaal 434 wedstrijden voor Ajax en kwam daarin 44 keer tot scoren.

Peter van Vossen

Peter van Vossen werd geboren in Zeeland en zette zijn eerste stappen in het betaald voetbal in België. De vleugelspits werd in 1993 door Ajax voor ruim 4,5 miljoen euro gekocht van Anderlecht. In Amsterdam speelde hij in totaal twee seizoenen waarin beide seizoen kampioen werd en in 1995 zelfs de Champions League won. Via het Turkse Istanbulspor belandde Van Vossen uiteindelijk bij Rangers FC. Hier speelde hij van januari 1996 tot en met juli 1998. In Schotland kwam hij echter niet veel aan spelen toe en won hij ook geen prijzen. Van Vossen speelde in totaal 22 wedstrijden voor Rangers FC, waarin hij vijf keer tot scoren kwam. In dienst van Ajax speelde de 31-voudig oud-international van Oranje 55 wedstrijden waarin hij zeven keer scoorde. Van Vossen speelde na zijn avontuur in Schotland nog voor Feyenoord, De Graafschap en Vitesse. 

Brian Laudrup

Brian Laudrup, broer van Ajax-icoon Michael Laudrup, speelde voordat hij bij Rangers FC in dienst trad voor grote clubs als Bayern München en AC Milan. In 1994 tekende hij transfervrij in Schotland. Vlak nadat hij de Champions League met AC Milan had gewonnen en in 1992 met Denemarken het EK had gewonnen. In Schotland werd hij drie keer kampioen en maar liefst vier keer uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar. In 1998 vertrok Laudrup naar Chelsea, waarna hij vervolgens nog in zijn thuisland voor FC Kopenhagen speelde. In de zomer van 1999 sloot Laudrup zijn carrière af bij Ajax. 

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Rangers FC - Ajax’

In 2024 twee Nederlandse clubs in de groepsfase van de Champions League? Nederland doet goede zaken!

Schreuder over Champions League-campagne: "We staan waar we horen"

Ajax op Rapport: Kudus en Wijndal blinken uit, vleugelaanvallers laten te wensen over

Forse kritiek op Ajax-duo tijdens #RANAJA: 'Hun niveau vanavond is echt zorgelijk..'

Kudus scoort weer in Champions League: Ajax op 0-2 tegen Rangers

Lofzang voor Blind-vervanger Wijndal tijdens #RANAJA: 'Moet mee naar het WK'

Ajax-fans niet te spreken over verdediger: 'Gakpo kijkt al uit naar zondag'

Pikstart op Ibrox: Berghuis zet Ajax razendsnel op voorsprong tegen Rangers

Opstelling Ajax vs. Rangers FC: Blind en Klaassen op de bank

VIDEO: Ajax-fans nemen Glasgow over in aanloop van #RANAJA

Van der Vaart nam contact op met Ihattaren: "Ik vind het een flapdrol"

Feyenoord-doelman vertrekt