Transferoverzicht Ajax: done deals en geruchten

De transferzomer van Ajax is in volle gang bezig. De Amsterdammers willen weer meedoen om het kampioenschap en zo de selectie verbeteren. Rond de Johan Cruijff ArenA zijn de geruchten dan ook in volle gang bezig. Tijd voor een transferoverzicht van Ajax.

Inkomende transfers Ajax

Deze zomer strooide Ajax weer eens met de nodige miljoenen. Voor veertien miljoen kwam Carlos Forbs over van Manchester City. Daarnaast verwelkomde het in Diant Ramaj, die voor acht miljoen overkwam van Eintracht Frankfurt, een nieuwe doelman. Daarbij kwam Jakov Medic ook over uit Duitsland, waar St. Pauli drie miljoen euro verdiende aan de transfer. Maar liefst 7,5 miljoen euro had Ajax over voor Benjamin Tahirovic. De middenvelder kwam voor vele miljoenen over en is met zijn twintigjarige leeftijd een speler voor de toekomst. Op het middenveld is ook Branco van den Boomen een nieuw gezicht. De 27-jarige kwam transfervrij over van Toulouse. Daarnaast haalde de Amsterdammers met Maurice Steijn een nieuwe hoofdtrainer binnen.

Teruggekeerde huurlingen Ajax

Afgelopen seizoen mocht MohamedDaramy het op huurbasis laten zien bij zijn oude club FC Kopenhagen. De 21-jarige aanvaller kwam 41 keer in actie en was daarin goed voor negen doelpunten en zeven assists. Voor Jay Gorter gold een huurperiode van een half jaar. Afgelopen winter vertrok de doelman naar Aberdeen, waar hij in vier wedstrijden één keer zijn doel schoon hield en vier tegentreffers kreeg. Verder keerde ook Anass Salah-Eddine terug van zijn huurperiode bij FC Twente, waarvoor hij zeventien keer in actie kwam.

Uitgaande transfers Ajax

Ajax nam deze zomer al definitief afscheid van een zestal spelers. De transferklapper van deze zomer is tot nu toe het vertrek van Jurrien Timber naar Arsenal. De Engelse topclub telde een slordige veertig miljoen euro neer voor de verdediger. In Londen komt Timber zijn oude ploegenoot Edson Álvarez tegen, die voor 38 miljoen werd verkocht aan West Ham United. Daarnaast maakte ook Calvin Bassey de overstap naar de Premier League. De verdediger vertrok na één seizoen weer uit Amsterdam, waar Fulham voor ruim 22 miljoen met hem aan de aal ging. Daarnaast nam het afscheid van clubicoon Dusan Tadic, die transfervrij naar Fenerbahce vertrok. Tot slot verdiende Ajax geld met de verkoop van Youri Regeer voor bijna een miljoen aan FC Twente.

Verder mogen Naci Ünüvar (FC Twente) en Youri Baas (NEC) op huurbasis ervaring opdoen. Voor Kik Pierie was zijn huurperiode bij Excelsior eentje met succes. De Rotterdammers namen de centrale verdediger definitief over. Daarnaast nam Ajax transfervrij afscheid van middenvelder Florian Grillitsch (TSG Hoffenheim) en aanvaller Sontje Hansen (NEC), Ook kwam er voor Donny Warmerdam (De Graafschap) en Max de Waal (Willem II) transfervrij een einde aan hun Ajax-tijdperk. Voor Maarten Stekelenburg betekende afgelopen seizoen zijn laatste als profvoetballer. De doelman hing namelijk zijn schoenen aan de wilgen en ging met pensioen.

Vertrokken huurlingen Ajax

Voor Lorenzo Lucca bleef het avontuur bij Ajax steken op zestien optredens in het eerste. De koopoptie van boomlange spits werd niet geactiveerd, waardoor hij weer terugkeerde bij Pisa. Ditzelfde scenario gold voor PatricksonDelgado. De 19-jarige middenvelder kwam in de zomer van 2022 op huurbasis met een optie tot koop naar Ajax, maar schopte het nooit tot het eerste. Na 24 wedstrijden bij Jong Ajax keerde de Ecuadoriaan weer terug naar Independiente.

Transfergeruchten Ajax

Rond Ajax spelen de nodige geruchten over eventuele aanwinsten of vertrekkende spelers: