Opinie van de Week: KNVB heeft de plicht om Wesley Sneijder een waardig afscheid te bieden

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

KNVB heeft de plicht om Sneijder een waardig afscheid te bieden

De KNVB heeft de plicht Wesley Sneijder een waardig afscheid aan te bieden. Dus niet even als een schier onzichtbaar en weggemoffeld pauzenummer tijdens de komende interland tegen Engeland. Daarvoor heeft het nationale voetbal veel te veel te danken aan deze inmiddels 33-jarige volksjongen uit de Utrechtse wijk Ondiep. In veertien jaar onderscheidde hij zich bij Oranje met tal van onvergetelijke hoogtepunten als een bijna logische recordinternational, die eigenlijk niet wilde stoppen.

Ronald Koeman zocht Sneijder in alle rust op in Doha, de hoofdstad van Qatar, waar hij min of meer afbouwt bij Al-Gharafa. De pas benoemde bondscoach snapt maar al te goed dat hij een verjongd en fris Nederlands elftal moet formeren. Daarin is, begrijpelijk, geen ruimte meer voor de eens zo geroemde Grote Vier, met de kleine nummer tien als laatste vertegenwoordiger. Straks op het EK van 2020 viert hij alweer zijn 36ste verjaardag.

Als liefhebber had Sneijder ook bij Oranje graag willen doorgaan. Maar de sleet martelde zijn benen en daarmee ook zijn prestaties. Zijn laatste optreden dateert nu van 14 november vorig jaar, in het ijzig koude Boekarest tegen Roemenië. Bij een stand van 0-2 mocht hij van interim-coach Dick Advocaat in de 62ste minuut invallen voor Memphis Depay. De zege liep nog uit tot 0-3, maar als pseudo-linkerspits kon hij het fameuze verleden al lang niet meer terughalen.

Aanpak siert Ronald Koeman

Koeman bespaarde Sneijder het verdriet van een verdere afgang en overbodige rol als reserve. Het siert de bondscoach dat hij deze sjieke oplossing toepaste en daar ook twee dagen voor uittrok. Hopelijk inspireert dat de directie van de KNVB, die in elk geval de man van 133 interlands op weg kan helpen naar een uiterst nuttige functie als trainer. Hij bezit nu eenmaal de gave (jongere) spelers op gedreven wijze te stimuleren in hun streven om almaar beter en wijzer te willen worden.

Debuterend in Oranje op 30 april 2003 in Eindhoven tegen Portugal, na rust voor Phillip Cocu, acteerde Sneijder op 3 WK’s en ook 3 EK”s. Daarmee overtreft hij getalsmatig hele generaties van voorgangers, als Johan Cruijff maar ook Marco van Basten en Ruud Gullit. Vergelijken blijft altijd riskant, maar hij geniet wel degelijk de voorkeur als beste nummer tien aller tijden. Een stilaan ouderwetse spelverdeler, met alle essentiële kwaliteiten voor deze rol.

Piek op WK 2010

Als geen ander zorgde Sneijder continu voor diepte in de combinaties. Hij was gezegend met een hard en precies schot, vrijwel tweebenig en in zijn beste jaren onvermoeibaar. Een straatvoetballer pur sang, vechter tot de laatste seconde. Zijn piek openbaarde zich op het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Met twee doelpunten persoonlijk winnaar in de kwartfinales tegen Brazilië. En magistraal met die ene dieptepass in de finale tegen Spanje. In de 61ste minuut tussen de verdedigers Gerard Piqué en Joan Capdevila stuurde hij Arjen Robben in de richting van de wereldtitel.

Maar doelman Iker Casillas weerde het beslissende schot annex ontknoping nog af met de punt van zijn schoen en Nederland moest op die historische 11de juli in Johannesburg de beker toch nog afstaan aan de Spanjaarden. Met vijf treffers nestelde Sneijder zich tussen de vier (gedeelde) topscorers van dat toernooi. Diego Forlan van Uruguay, ook goed voor een kwintet aan goals, kreeg de gouden bal als beste speler, nipt voor diens Utrechtse rivaal en Robben.

In totaal sierde Sneijder al die 133 wedstrijden op met 31 doelpunten. Op het WK van 2014 in Brazilië nam zijn (schiet)kracht al af, met die ene uiterst belangrijke inslag (1-1) tegen Mexico. Maar hij benutte daarnaast nog koelbloedig een strafschop tegen Costa Rica en Argentinië. In de defensieve tactiek van Louis van Gaal diende ook hij zich weg te cijferen voor Robben in absolute topvorm.

Het zijn herinneringen die gelukkig nog decennia beklijven en Sneijder in de rangorde van internationals zeker hoog in de eeuwige top-vijf opstuwen.

LEX MULLER

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers