Opinie van de Week: De arbitrage mag geen rol spelen in de strijd tussen PSV en Ajax

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Het effect van de 24ste speelronde in de Eredivisie zou wel eens tot het einde van de competitie kunnen nadreunen. Ajax kroop twee punten nader tot PSV. Met nog tien wedstrijden te gaan bedraagt het verschil nu vijf punten, terwijl de koploper komende zondag in de Kuip moet aantreden tegen Feyenoord.

Dankzij de arbitrage siddert het weer in top Eredivisie

Ajax heeft weer hoop en zicht op de titel, al moet het op 15 april nog wel afreizen naar Eindhoven. De ontknoping van het seizoen siddert hoe dan ook ineens weer in de top van de ranglijst. En dat dankzij de arbitrage, die zich wel degelijk schuldig maakte aan een vorm van klasse-justitie. Een beladen begrip, maar toch.

Scheidsrechter Dennis Higler constateerde een slaande beweging bij Hirving Lozano tijdens PSV-Heerenveen en toonde gedecideerd de rode kaart. Een middag later bestrafte collega Kevin Blom een elleboogstoot van Klaas-Jan Huntelaar in Zwolle met slechts een vrije trap. Ogenblikkelijk flitsten termen als complot en twee maten voorbij op twitter, waar een ware polemiek ontbrandde.

Vanzelfsprekend vocht PSV in alle toonaarden het rood aan voor de driftige Mexicaan. Volgens trainer Phillip Cocu was geel eerder gerechtvaardigd. Hij kreeg bijval van talrijke analisten, maar niet van een expert als voormalig scheidsrechter Mario van der Ende. Slaan blijft slaan, ook al zou Lozano zich hebben willen losrukken van de aan hem sjorrende tegenstander Lucas Woudenberg.

Lozano verdiende de uitsluiting

De verdediger van Heerenveen kon als bewijs van de klap een kapotte lip laten zien, maar wie neutraal en objectief de serie herhalingen op de tv van het incident bestudeerde, had geen behoefte aan enig bevestiging. Lozano verdiende de uitsluiting, overigens zijn zevende rode kaart in nog geen twee jaar.

Wellicht begrijpelijk maar niet verstandig erkende Higler later dat hij de discussie wel kon begrijpen. Dat stimuleerde weer de analisten tot een collectieve en ongemotiveerde aanval op de arbitrage. In dit geval toch echt ten onrechte, en zeker een dag te vroeg. Want waar de scheidsrechter in Heerenveen simpel de regels naleefde, verzuimde Blom de slaande Huntelaar al vroeg weg te sturen.

Ten Hag beoordeelde de situatie subjectief

In het begin van PEC-Ajax deelde de latere matchwinnaar voor de Amsterdammers een elleboogstoot uit aan Bram van Polen. Het zou kunnen, dat Blom de overtreding niet heeft waargenomen. Het akkefietje verborg zich enigszins in een mêlee van spelers. Trainer Erik ten Hag beoordeelde de situatie subjectief met de opmerking dat de topscorer ook al was vastgehouden en derhalve recht had op een strafschop.

Ook tegenstander Van Polen, aanvoerder van PEC Zwolle, nam het op voor Huntelaar en wilde niets weten van een straf voor de spits. Ons kent ons immers, en de twee zullen elkaar nog wel eens tegenkomen op het lastig te bespelen kunstgras. Doordat Blom de affaire oploste met een vrije trap voor de thuisclub, is correctie van de aanklager al evenzeer uitgesloten.

Brabant moet niet gelijk gaan huilen

Nog in Zwolle deed Ajax alle mogelijke moeite om de vergelijking met Lozano weg te moffelen. Dat mag, maar het versterkte juist het gevoel van enig onrecht in de richting van PSV. Brabant moet evenwel niet meteen gaan huilen over een mogelijk complot tegen de ploeg uit Eindhoven. Dat klinkt zo onvolwassen en Calimero-achtig.

Ook met tien man had PSV de voorsprong op Heerenveen kunnen en moeten behouden. En ook zonder Huntelaar had Ajax altijd moeten winnen van het weggezakte PEC. De nummer één van de Eredivisie heeft de kanskaart op het kampioenschap nog altijd in bezit en kan zich zowel waarmaken als revancheren tegen Feyenoord.

Niettemin dwingt het toeval van deze twee voorvallen in één weekeinde de arbitrage weer eens goed voor de spiegel te gaan staan. Het mag sowieso niet voorkomen dat interpretatie van scheidsrechters de (opgelaaide) strijd tussen PSV en Ajax in welke mate ook kunnen beïnvloeden.

LEX MULLER