KNVB besluit om belangrijkste amateurcompetities stil te leggen

De KNVB heeft besloten om na dit weekend de competities in de hoogste klassen bij de amateurs stil te leggen. De voetbalbond neemt dat besluit nadat het kabinet heeft verboden om na 17:00 te sporten.

Het stilleggen betreft alle teams (zowel senioren als jeugd vanaf 13 jaar) die uitkomen in de zogenoemde A-categorie. Voor de teams uit de B-categorie gaat de competitie tot de winterstop wel gewoon door. Ook de jongste voetballers (tot en met 12 jaar) kunnen blijven voetballen.

De KNVB maakt het onderscheid na advies te hebben ingewonnen bij het Voetbal Medisch Centrum. “Bij de A-categorie is de intensiteit bij wedstrijden hoog en dient de training als tactische maar ook fysieke voorbereiding. Niet trainen bij deze groep zou voor een langere periode zeer onlogisch en onverantwoord zijn”, zo onderbouwt de voetbalbond het genomen besluit.

“Bij het recreatief voetbal ligt de intensiteit bij wedstrijden aanmerkelijk lager. Trainen gebeurt minder frequent en minder intens. Als je voor deze categorie niet alleen de trainingen maar ook nog de wedstrijden schrapt, dan loop je het risico op bewegingsarmoede”.

Het is voor de teams uit de A-categorie wél geoorloofd om onderlinge wedstrijden te spelen of te trainen, tussen 05.00 en 17.00 uur. In de B-categorie gaan na dit weekeinde dus ook de speelronden van 11 en 12 december en van 18 en 19 december door. 85 procent van de amateurvoetballers komt uit in de B-categorie, meldt de KNVB.